18.07.2011

Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Постанова від 16.06.2011 р. № 41

Міністерства та відомства України

 

Про надання соціальних послуг особам, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Постанова від 16.06.2011 р. № 41

 

Відповідно до статей 4, 11 та 48 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з втратою працездатності та витратами, пов'язаними з похованням» та з урахуванням звернення Федерації профспілок України, правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Враховуючи, що особи, які знаходяться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, продовжують знаходитися у трудових відносинах з роботодавцем і є застрахованими особами в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням,

підтвердити їх право на отримання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства

, установи, організації із загальнообов'язкового державного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

2. Виконавчій дирекції Фонду довести цю постанову до виконавчих органів відділень Фонду.

 

Голова правління І. Рішняк



коментар редакції

Особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною
 до 3 років, мають право на соціальні послуги

Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) від 16.06.2011 р. № 41 (далі — постанова № 41) містить добрі новини для осіб, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років.

Унаслідок змін у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування постало питання щодо можливості надання таким особам соціальних послуг згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240). Нагадаємо, що під

соціальними послугами розуміється оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам і членам їх сімей, до дитячих закладів оздоровлення, придбання дитячих новорічних подарунків.

Особливий інтерес до цієї проблеми виник і у роботодавців, і у працівників у період дитячої оздоровчої кампанії у зв'язку з тим, що на місцях робочі органи Фонду почали відмовляти в наданні путівок до дитячих закладів оздоровлення особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Відмову аргументували тим, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років з 01.01.2011 р. не включається до страхового стажу застрахованої особи*. Проте у випадку, що розглядається, цей факт не важливий, адже згідно зі ст. 4 Закону № 2240 право на соціальні послуги мають застраховані особи незалежно від розміру страхового стажу. Отже, для отримання соціальної послуги за рахунок коштів Фонду фізична особа має бути застрахованою для цілей Закону № 2240.

* На цей факт ми звертали увагу на сторінках нашої газети (див. статтю «Розраховуємо страховий стаж для оплати лікарняних» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 39). Мінсоцполітики надало аналогічні роз’яснення в листі від 16.05.2011 р. № 166/18/99-11.

Згідно з п. 2 ст. 2 Закону № 2240 «застрахована особа — найманий працівник, а у випадках, передбачених цим Законом, також інші особи (громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України), на користь яких здійснюється загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».

Оскільки

особи, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, знаходяться у трудових відносинах з роботодавцем, тобто продовжують бути найманими працівниками, а відповідно застрахованими особами, вони мають право звертатися за наданням соціальних послуг. Це право Фонд підтвердив у постанові, що коментується, нагадавши при цьому, що рішення про надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) підприємства, установи, організації із соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

На Виконавчу дирекцію Фонду покладено обов'язок довести постанову № 41 до відома виконавчих органів Фонду, отже, проблем щодо отримання путівок до ДЗО та інших соцпослуг для працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, у страхувальників більше бути не повинно.

Зауважимо, що про можливість надання соціальних послуг таким особам Фонд повідомив і в листі від 17.06.2011 р. № 01-16-1789.

 

Катерина Скрипкіна