25.07.2011

Новини законодавства. Змінено вимоги до бажаючих отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства

Новини від 16.06.2011 р. № 3523-VI

Змінено вимоги до бажаючих отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства

 

Законом України від 16.06.2011 р. № 3523-VI

унесено зміни до деяких законодавчих актів України з питань створення та діяльності фермерських господарств.

Так, у

Земельному кодексі України (далі — ЗКУ) дещо змінено перелік документів, які додаються до клопотання про одержання громадянами безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації.

Як установлено

ч. 6 ст. 118 ЗКУ, до зазначеного клопотання додаються:

— графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки;

— погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб);

— висновки конкурсної комісії (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства).

Відповідно до змін

замість висновків конкурсної комісії до клопотання потрібно додавати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві чи наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Також у

Законі України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV (далі — Закон № 973 ) підкориговано вимоги до громадян, які мають право на створення фермерського господарства.

Так, право на створення фермерського господарства має кожний дієздатний громадянин України, який досяг 18-річного віку і виявив бажання створити фермерське господарство. Раніше таким громадянам потрібно було проходити спеціальний професійний відбір на право створення фермерського господарства.

Тепер у

Законі № 973 замість норми щодо проходження професійного відбору на право створення фермерського господарства визначено, що бажаючим отримати у власність або в оренду земельну ділянку державної чи комунальної власності потрібно мати документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Перелік документів, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві, доручено затвердити уряду за поданням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади у сфері аграрної політики.

Закон від 16.06.2011 р. № 3523-VI

набрав чинності з 17 липня 2011 року.