09.06.2011

Пошта редакції. Податковий кредит помилково не потрапив до бюджетного відшкодування. Чи можна виправити помилку?

Відповідь на запитання

Податковий кредит помилково не потрапив до бюджетного відшкодування. Чи можна виправити помилку?

 

У декларації з ПДВ за квітень ми помилково вказали суму податкового кредиту як несплачену та не реалізували своє право на бюджетне відшкодування. Чи є це помилкою і якщо так, то чи можна її виправити?

(м. Харків)

 

Зміст запитання дозволяє стверджувати, що у

квітні мало місце від’ємне значення з ПДВ — причому замість того, щоб перенести суму з ряд. 22 до ряд. 23.1 або 23.2, підприємство внесло її до ряд. 24 (неначе квітневий податковий кредит було не оплачено). Розберемося в цій ситуації.

Відповідно до

п. 200.4 ПКУ сума податкового кредиту, яка (1) неперекрита податковими зобов’язаннями протягом двох звітних періодів поспіль та (2) фактично сплачена постачальникам (держбюджету або відображена в декларації — у випадку з отриманням послуг від нерезидента), підлягає бюджетному відшкодуванню, тобто відображенню в ряд. 23.1 та/або 23.2 декларації. Більше того, незважаючи на те що бюджетне відшкодування є правом, податківці у своїх роз’ясненнях в Єдиній базі податкових знань (розділ 130.20.01) наполягають на його обов’язковому відображенні в ряд. 23 — за дотримання умов п. 200.4 ПКУ (та інших умов, що стосуються бюджетного відшкодування). Отже, невідображення бюджетного відшкодування вважається помилкою, а тому має виправлятися в загальному порядку.

Згідно з

п. 1 розд. IV Порядку № 41 при самостійному виявленні помилки платник повинен надіслати уточнюючий розрахунок (може бути самостійним документом або додатком до декларації). Причому, якщо до рядків, що виправляються, повинні подаватися додатки, то такі додатки подаються і до уточнюючого розрахунку (п. 3 розд. IV Порядку № 41). У нашому випадку додаток 3 доведеться подати обов’язково, а додаток 4 — лише за бажання отримати суму бюджетного відшкодування на розрахунковий рахунок. Варто зауважити, що аналогічного висновку доходять і податківці (див. Єдину базу податкових знань — розділ 130.20.01). Ми також вважаємо, що в цьому випадку доведеться подати додаток 2 — зважаючи на те, що сума податкового кредиту, що підлягає перенесенню до ряд. 23 (тобто його сплачена частина), вказується саме в ньому (у графі 4).

Наведемо умовний приклад: припустимо, що підприємство помилково перенесло до

ряд. 24 10000 грн. (причому до цього рядка більше жодних сум не входить) та виправляє помилку за допомогою уточнюючого розрахунку (робиться відмітка в рядку 2 розділу 01).

 

Фрагмент уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ

Код рядка

Рядки декларації

показник, який уточнюється

уточнений показник

різниця

1

2

3

4

5

6

23.2

Д3

Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ в наступних податкових періодах

0

10000

10000

24

 

Залишок від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 22 - рядок 23.1 - рядок 23.2)

10000

0

- 10000

 

До уточнюючого розрахунку доведеться подати додатки 2 і 3 (причому не забудьте вказати в них уточнюючий характер за допомогою відмітки навпроти рядка 013 розділу 1).

У подальшому значення

графи 6 ряд. 24 уточнюючого розрахунку необхідно перенести до ряд. 24 декларації звітного періоду, в якому подавався такий уточнюючий розрахунок (п. 4 розд. IX Порядку № 41).

Зверніть увагу: якщо помилка в ряд. 24 «потягнула» за собою зміну значень рядків 23.1, 23.2 або 25 у майбутніх звітних періодах, то уточнюючі розрахунки доведеться подати і до декларацій за такі періоди (див.

лист № 7273).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик