10.03.2011

Пошта редакції. Добові з 01.04.2011 р.

Відповідь на запитання

Добові з 01.04.2011 р.

 

Чи зміниться розмір добових з 01.04.2011 р. та чи зміниться із зазначеної дати порядок їх оподаткування?

(м. Донецьк)

 

З 01.04.2011 р. у питанні визначення розміру та оподаткування добових відбудуться істотні зміни. Їх причиною є насамперед набуття чинності

розд. ІІІ ПКУ. Крім того, із цієї ж дати втратить чинність постанова Кабінету Міністрів України «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663 (далі — постанова № 663), в якій саме було встановлено загальновідомий розмір добових.

Згідно з

розд. III ПКУ гранична сума добових, яку можна буде віднести до складу витрат, становитиме (із розрахунку на добу):

— 0,2 мінімальної заробітної плати для працездатної особи* на 1 січня звітного року — для відряджень у межах України. Отже, гранична сума добових, яку можна буде включити до витрат з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. включно, становитиме 188 грн. 20 коп. для відряджень у межах митної території України;

— 0,75 мінімальної заробітної плати для працездатної особи на 1 січня звітного року — для відряджень за кордон (тобто з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. — 705 грн. 75 коп.).

* Такого показника, як «мінімальна заробітна плата

для працездатної особи» у законодавстві немає, тому використовуватимемо показник мінімальної заробітної плати на 01.01.2011 р.

З одного боку, такі норми зовсім не означають, що підприємство обов’язково має виплачувати добові в зазначеному розмірі, адже в цій нормі встановлена гранична (максимальна) величина добових, у межах якої можна збільшувати витрати, а не власне розмір цієї виплати.

З іншого боку,

КЗпП розглядає добові як обов’язкову гарантію, якою роботодавець зобов’язаний забезпечити відрядженого працівника. Тому вважати, що мінімальну величину взагалі не встановлено, буде неправильно.

Орієнтиром в цій ситуації, на наш погляд, може бути розмір добових, установлений для працівників підприємств, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів. До того ж, в

Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (цей документ розроблено не на виконання постанови № 663, тому формально повинен діяти і після 01.04.2011 р., принаймні в частині, що не суперечить ПКУ), установлено, що добові для працівників підприємств усіх форм власності не мають бути менше добових, установлених для бюджетників. А в додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98 фігурують добові в розмірі 30 грн.

У частині оподаткування прибутку нагадуємо, що добові є витратами, що не потребуть документального підтвердження. На відміну від

Закону про податок на прибуток, ПКУ не передбачає наявності відміток відряджаючої та приймаючої сторін на посвідченні про відрядження для цілей підтвердження витрат на відрядження.

Сума добових визначається на підставі:

— наказу про відрядження та відповідних первинних документів — при відрядженнях у межах України та до країн, в’їзд до яких не потребує дозволу;

— наказу про відрядження та відміток прикордонної служби України в закордонному паспорті або в документі, що його замінює, — при відрядженнях до країн, в’їзд громадян України до яких можливий лише за наявності дозволу.

Що стосується обкладення добових ПДФО, то якщо їх розмір не перевищує величину, установлену в

розд. III ПКУ, вони не включаються до доходу відрядженого працівника (п.п. 165.1.11 ПКУ). Перевищення вважатиметься додатковим благом та має обкладатися ПДФО. Крім того, не забувайте, що база оподаткування в цьому разі повинна визначатися із застосуванням натурального коефіцієнта (оскільки в наказі про відрядження добові виділені без урахування ПДФО), який визначається відповідно до п. 164.5 ПКУ.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик