14.03.2011

Новини законодавства. Затверджено порядок нарахування та сплати ЄСВ за деякі категорії застрахованих осіб

Новини від 02.03.2011 р. № 178

Затверджено порядок нарахування та сплати ЄСВ за деякі категорії застрахованих осіб

 

Постановою КМУ від 02.03.2011 р. № 178

затверджено Порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб, який визначає механізм сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) до Пенсійного фонду за:

1)

осіб, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах, інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, СБУ, органах МВС та службу в органах і підрозділах цивільного захисту;

2) осіб, які відповідно до закону

отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

3)

одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також за непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який згідно з висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства;

4)

батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Згідно з цим

Порядком ЄСВ нараховується у розмірі 33,2 % суми грошового забезпечення, допомоги або компенсації.

За осіб, зазначених у

пп. 1 — 3 згаданого вище списку, у тому числі у разі отримання декількох видів грошового забезпечення, допомоги або компенсації одночасно, ЄСВ визначається у розмірі мінімального страхового внеску за кожну особу.

Сума ЄСВ за

батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків нараховується у розмірі не менше мінімального страхового внеску за кожну особу, крім випадків, коли таким особам одночасно нараховується ЄСВ як особам, зазначеним у пп. 1, 2 або п. 3 цього списку.

Нарахування ЄСВ здійснюється в межах максимальної величини бази нарахування ЄСВ на кожну особу, що

дорівнює 15 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом.

Також установлено, що сплата ЄСВ за зазначених вище осіб здійснюється

починаючи з 1 січня 2011 року.

Постанова КМУ від 02.03.2011 р. № 178 набере чинності з дня офіційного опублікування.