24.03.2011

Пошта редакції. Договір оренди з директором підприємства: кому підписувати?

Відповідь на запитання

Договір оренди з директором підприємства: кому підписувати?

 

Підприємство хоче орендувати транспортний засіб у директора саме цього підприємства. Чи може директор підписати такий договір оренди одночасно і з боку орендодавця, і з боку орендаря?

(м. Харків)

 

Питання є вкрай дискусійним і поки що не отримало однозначної відповіді ні на практиці, ні в теорії. Дійсно, можна обґрунтовувати, що та сама особа може підписати договір і з боку орендодавця як проста фізична особа — власник автомобіля, і з боку орендаря як керівник підприємства, уповноважений виступати в договірних відносинах від його імені. Інакше кажучи, для цілей правого регулювання матиме місце фікція: орендодавцем виступає проста фізична особа, а орендарем — підприємство (і не важливо, що від імені підприємства діє та сама людина).

І така позиція має прибічників. Але відразу попередимо: так діяти ризиковано. Справа в тому, що вищі судові інстанції, посилаючись на

ч. 3 ст. 238 ЦКУ, говорять про неможливість підписання договору з обох боків тією самою особою. Нагадаємо: відповідно до зазначеної норми представник не може здійснювати правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або на користь іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також стосовно інших осіб, установлених законом. Отже, особа, яка є директором, не може підписувати договір від обох його сторін — і з боку орендаря, і з боку орендодавця (див., наприклад, постанову ВГСУ від 09.09.2008 р. № 12/122). Інакше договір може бути визнано недійсним (див. постанови ВГСУ від 26.01.2010 р. № 17/75, від 02.02.2011 р. № 32/233-10, ухвалу ВСУ від 01.01.2006 р.).

Оптимальним уявляється варіант, коли у статуті повноваження на підписання договорів надано не лише директору, а і, наприклад, його заступнику. Інакше приймати рішення про укладення договору і надавати повноваження на його підписання доведеться загальним зборам учасників товариства.

 

Олена Уварова, юрист