02.05.2011

Новини законодавства. Змінено норму КЗпП щодо гарантій і компенсацій під час службового відрядження

Новини від 19.04.2011 р. № 3231-VI

Змінено норму КЗпП щодо гарантій і компенсацій під час службового відрядження

 

Парламент прийняв

Закон України, яким унесено зміни до ст. 121 «Гарантії і компенсації при службових відрядженнях» Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

Так, цю статтю доповнено частиною четвертою, згідно з якою «

працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку».

У чинній редакції норма щодо оплати праці під час службового відрядження прописана дещо інакше, а саме: «

за відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток». Відповідно до змін, слова «і середній заробіток» буде виключено.

Вважаємо, що зміни не суттєві, тим більш, що працівники Міністерства праці та соціальної політики України і раніше вважали, що не є порушенням законодавства під час службових відряджень нарахування відрядженим працівникам заробітної плати

за системами оплати праці, які передбачені в колективному договорі (див. консультацію Нелі Синько, начальника відділу Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Міністерства праці та соціальної політики // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 69). У цій консультації підкреслювалося, що гарантії та компенсації, що передбачені нормами ст. 121 КЗпП для відряджених працівників, є мінімальними державними гарантіями з оплати праці. Ці норми не передбачають систему, порядок та максимальні розміри оплати праці, а визначають її нижню межу — середній заробіток.

Таким чином, те, що раніше встановлювалося у консультаціях працівників Мінпраці, з набуттям чинності зазначеного

Закону, за умови його підписання Президентом буде закріплено на законодавчому рівні. У той же час сподіваємося, що нашу думку найближчим часом підтвердять фахівці Мінпраці.