02.05.2011

Думка фахівців офіційних органів. Покупець послуг стільникового зв'язку не відповідає за помилку оператора в розрахунку суми ПДВ

Стаття

Покупець послуг стільникового зв’язку не відповідає за помилку оператора в розрахунку суми ПДВ

 

Оператор мобільного зв’язку видав податкову накладну, в якій виключив суму збору до Пенсійного фонду з бази обкладення ПДВ. Чи правильно він учинив? Чи може така податкова накладна бути визнана недійсною?

 

Відповідно

до п. 188.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — Податковий кодекс) база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайної ціни, з урахуванням загальнодержавних податків і зборів. При цьому до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, які передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Таким чином, суми збору на обов’язкове пенсійне страхування з послуг зі стільникового мобільного зв’язку вважатимуться

сумою грошових коштів, що включається до складу договірної вартості. Про це йшлося в листі ДПАУ від 12.04.2011 р. № 10374/7/16-1517.

Якщо оператор стільникового мобільного зв’язку допустив помилку в розрахунку суми ПДВ, він мав виправити її самостійно, в іншому разі податкові зобов’язання йому донарахують при перевірці.

Водночас

споживачі послуг мобільного зв’язку в цьому випадку не допустили помилки, і до них не може бути пред’явлено жодних претензій, отже, отримана ними податкова накладна не може бути визнана недійсною.