09.05.2011

ПДВ. Нестача товару: як відкоригувати ПДВ?

Відповідь на запитання

Нестача товару: як відкоригувати ПДВ?

 

Під час інвентаризації виявлено нестачу товару. Як у такому разі провести коригування ПДВ? Як така операція відобразиться в Реєстрі та декларації?

(м. Сімферополь)

 

Як відомо, нестача товару (у розмірах понад природний убуток) у податковому обліку розцінюється як використання товару не в господарській діяльності, що, у свою чергу, потребує проведення ПДВ-коригування (адже раніше суму «вхідного» ПДВ за таким товаром було віднесено до податкового кредиту). Нагадаємо: у минулому згідно з правилами Закону про ПДВ у цьому випадку за ТМЦ, яких не вистачає, проводили коригування податкового кредиту з ПДВ, показуючи його відповідно зі знаком «-» у «коригувальному» рядку 16.4 «інші випадки» декларації (та з розшифровкою відомостей у розділі II додатка 1, що подавався до цього рядка). При цьому в «старому» Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних таке ПДВ-коригування (знову ж таки зі знаком «-») заносили на підставі бухгалтерської довідки, що складалася (зауважимо, докладніше всі ці моменти свого часу розглядалися в статтях «Підбиваємо підсумки інвентаризації» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 94; «Заповнення реєстру в різних ситуаціях» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 8; «Заповнюємо Розрахунок коригування (додаток 1 до декларації з ПДВ)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 9).

На сьогодні

ситуація складається так, що в «новій» формі ПДВ-декларації (яку затверджено наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41) «коригувального» рядка, аналогічного колишньому рядку 16.4, просто немає. Тому податківці в цьому випадку (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с. 45) радять скористатися положеннями п. 198.5 ПКУ (у тексті якого згадуються також і нестачі) та за товарами, яких не вистачає, визнати умовний продаж, тим самим відповідно замість коригування податкового кредиту нарахувавши ПДВ-зобов’язання. У зв’язку з цим у цьому випадку слід виходити з того, що, як передбачає п. 198.5 ПКУ, при встановленні, зокрема, факту нестачі (крадіжки) товарів (основних фондів), за якими платник податків відобразив податковий кредит, у цілях оподаткування такі товари (основні фонди), яких не вистачає, у періоді виявлення нестачі вважаються проданими за звичайною ціною (але не нижче ціни їх придбання, виготовлення, спорудження).

А отже, у цьому випадку, визнаючи такий умовний продаж, платнику податків на підкріплення ПДВ-зобов’язань, що нараховуються в періоді виявлення нестачі, потрібно

виписати самому собі податкову накладну (із зазначенням у ній згідно з вимогами п. 8 Порядку № 969 типу причини ПН04 — «поставка в межах балансу для невиробничого використання», відображенням у рядках «Особа (платник податку) — покупець», «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця», «Номер телефону» реквізитів продавця — тобто самого підприємства, див., наприклад, роз’яснення, розміщене в Єдиній базі податкових знань у розділі 130.21 щодо заповнення податкової накладної при визнанні умовного продажу; при цьому в рядках, відведених для покупця «Індивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» у правій крайній клітинці проставляється «0» — нуль, див. п. 8.3 Порядку № 969), на підставі якої відобразити операцію в Реєстрі та декларації.

При цьому в розділі I Реєстру в цьому випадку за такою податковою накладною заповнюються графи 1 — 9 відповідно так:

— у графі 1 Реєстру проставляється поточний порядковий номер запису, який відповідає номеру податкової накладної, що виписується, та переноситься при цьому із графи 1 до графи 3 Реєстру;

— у графі 2 — вказується дата виписки податкової накладної;

— у графі 4 — відповідно проставляється скорочене позначення виписаної податкової накладної «ПН04»;

— до граф 5 і 6 Реєстру — переносяться дані з податкової накладної, відповідно до графи 5 — найменування самого платника податків, а до графи 6 (умовний ІПН) «0» — нуль (

п. 8.3 Порядку № 969);

— у графі 7 — відображається загальна сума поставки (з ПДВ);

— у графах 8 і 9 — відповідно сума з графи 7 розшифровується на базу оподаткування (без ПДВ) за графою 8 та суму нарахованого ПДВ за графою 9.

Ураховуючи, що в цьому випадку визнається умовний продаж та нараховуються ПДВ-зобов’язання,

у декларації з ПДВ така операція відповідно відображатиметься в «загальному» рядку 1 з розшифровкою в додатку Д5 за рядком «Інші» (докладніше про заповнення додатка Д5 див. також «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 28, с. 47).

Таким чином, як бачимо, в умовах

сьогоднішнього ПДВ-обліку на зміну колишньому коригуванню податкового кредиту за товарами, яких не вистачає, прийшов умовний продаж з нарахуванням ПДВ-зобов’язань (без зменшення відповідно при цьому раніше відображеного податкового кредиту з ПДВ).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик