09.05.2011

ПДВ. Коригування ПДВ у разі списання безнадійної кредиторської заборгованості

Відповідь на запитання

Коригування ПДВ у разі списання безнадійної кредиторської заборгованості

 

Підприємство списує безнадійну кредиторську заборгованість (за отриманим авансом товар покупцю так і не було відвантажено). Як у такому разі відкоригувати раніше нараховані податкові зобов’язання з ПДВ?

(м. Донецьк)

 

У цьому випадку за отриманою від покупця передоплатою підприємство свого часу відобразило податкові зобов’язання з ПДВ, виписавши при цьому покупцю податкову накладну. Однак враховуючи, що згідно з

п.п. «а» п. 185.1 ПКУ (у минулому — відповідно до п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ) об’єктом оподаткування є операції з постачання товару, а таке постачання так і не відбулося (у зв’язку з чим продавець згодом вимушений був визнати заборгованість безнадійною за п.п. 14.1.11 ПКУ), то об’єкт для обкладення ПДВ перестав існувати, отже, раніше нараховані ПДВ-зобов’язання підлягають коригуванню.

Зауважимо, що раніше в цьому випадку продавець, проводячи таке коригування, зменшував раніше нараховані ПДВ-зобов’язання, відображаючи їх зі знаком «-» за рядком 8.4 «інші випадки» «старої» декларації з ПДВ (з розшифровкою операції в додатку 1, що складається до цього рядка).

У «новій» формі декларації з ПДВ рядка, аналогічного рядку 8.4, не передбачено. Однак продавець у цьому випадку

має право на проведення коригування. У зв’язку з цим, судячи з усього, платнику податків потрібно дотримуватися роз’яснень, викладених у листі ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 25, с. 6, присвяченому новій ПДВ-звітності. У ньому, зокрема, роз’яснювалося, що на відміну від «старої» декларації з ПДВ, у «новій» формі декларації «коригувальні» рядки 8 і 16 призначено лише для проведення коригувань за «вузьким» (чітко визначеним — тобто, як передбачено самою формою згідно зі ст. 192 ПКУ) колом підстав. А ось коригування з решти причин — у результаті самостійно виявлених помилок або з інших підстав — можуть бути проведені лише через уточнюючий розрахунок (з відображенням у відповідних рядках уточнюючого розрахунку — УР).

Тому ураховуючи

такі роз’яснення контролюючих органів, платнику податків для проведення коригування податкових зобов’язань в цьому випадку, очевидно, доведеться подати уточнюючий розрахунок за «новою» формою, затвердженою наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41, за рядком 1 якого (відведеним для відображення оподатковуваних постачань) відобразити зменшення раніше нарахованих ПДВ-зобов’язань. При цьому до графи 4 рядка 1 УР в цьому випадку заноситься більший з показників (тобто з урахуванням нарахованих свого часу ПДВ-зобов’язань), до графи 5 — відповідно показник, зменшений на суму проведеного коригування, унаслідок чого за графою 6 (яка визначається як графа 5 - графа 4) зі знаком «-» відображається відповідна від’ємна різниця, що виникла через зменшення податкових зобов’язань, — по суті сума коригування.

Причому, ураховуючи, що податківці наполегливо виступають за проведення таких «інших» коригувань через уточнюючий розрахунок, в цьому випадку, вважаємо, не повинно виникати ускладнень, за ситуації, коли, наприклад, з допомогою УР коригується ПДВ щодо заборгованості, визнаної безнадійною, скажімо, за зобов’язаннями зі строком позовної давності, що минув (підстава «безнадійності» з

п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ), отже, після наданого ст. 102 ПКУ «податкового» 1095-денного строку. Тобто прийняти такий УР від платника податків у ДПІ повинні.

На закінчення звернемо увагу на консультацію, розміщену в Єдиній базі податкових знань у розділі 130.10, в якій податківці в «передоплатному» випадку не визнавали за продавцем можливості коригування податкових зобов’язань з ПДВ щодо заборгованості, визнаною безнадійною, зокрема, через банкрутство покупця. З таким висновком ми не можемо погодитися, адже постачання товару в цьому випадку не відбулося (товар так і не було поставлено покупцю), а отже, ураховуючи відсутність об’єкта оподаткування, раніше нараховані ПДВ-зобов’язання у продавця підлягають перегляду і

мають бути відкориговані.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик