09.05.2011

Податок на прибуток. Основний засіб було придбано у фізособи — єдиноподатника у 2010 р.: що з амортизацією?

Відповідь на запитання

Основний засіб було придбано у фізособи — єдиноподатника у 2010 р.: що з амортизацією?

 

Підприємство у 2010 році придбало у фізособи-єдиноподатника основний фонд і використовує його в господарській діяльності. Чи будуть амортизаційні відрахування за цим об’єктом обліковуватися в податковому обліку у 2011 році?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що

у 2011 році податковий облік щодо податку на прибуток можна умовно поділити на дві частини: (1) «I квартал» і (2) «решта періодів»*.

* II квартал, II — III квартали, I — IV квартали (п. 2 підрозділу 4 розділу XX ПКУ).

I квартал.

Протягом цього звітного періоду діяли старі правила обліку податку на прибуток, а отже, амортизація за основним фондом, придбаним у фізособи-єдиноподатника, повинна була в загальному порядку брати участь в обчисленні об’єкта оподаткування.

Решта періодів.

Як відомо, з метою обчислення податку на прибуток витрати, здійснені з 1 квітня 2011 року, визначаються відповідно до розділу III ПКУ** (п. 1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). У п.п. 139.1.12 ПКУ встановлено заборону на включення до витрат вартості товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів, що придбаваються у підприємців-єдиноподатників (крім вартості робіт і послуг, придбаних у фізосіб-єдиноподатників, які провадять діяльність у сфері інформатизації).

** Якщо підрозділом 4 розділу ХХ ПКУ не встановлено інше.

Ця

заборона стосується й амортизаційних відрахувань, оскільки тепер вони належать до витрат за видами діяльності. Наприклад, амортизація виробничих основних засобів належить до елементу витрат «собівартість» (п. 138.8 ПКУ), амортизація основних засобів загальновиробничого значення — до загальновиробничих витрат (абз. «б» п.п. 138.10.1 ПКУ) тощо.

Водночас питання перехідної амортизації доцільно розглянути в розрізі таких ситуацій:

1) якщо

основні засоби було придбано в підприємця-єдиноподатника до 01.04.2011 р., то після цієї дати амортизація може включатися до витрат на загальних підставах (див. Єдину базу податкових знань — код 110.09.01) — водночас, ураховуючи їх наступну думку (див. далі), ми рекомендуємо заручитися індивідуальною податковою консультацією;

2) якщо

основні засоби оприбутковано до 01.04.2011 р., однак оплачено після цієї дати, то амортизацію за ними до витрат уключати не можна (див. Єдину базу податкових знань — 110.07.21);

3)

якщо товари було придбано у підприємця-єдиноподатника до 01.04.2011 р. і після цієї дати використано для ремонту основних засобів, то не буде ні витрат, ні амортизації (див. Єдину базу податкових знань — 110.07.21).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик