09.05.2011

Податок на прибуток. Основні засоби, придбані у фізособи-єдиноподатника: амортизація та ремонт

Відповідь на запитання

Основні засоби, придбані у фізособи-єдиноподатника: амортизація та ремонт

 

Підприємство у квітні 2011 року придбало у фізичної особи — платника єдиного податку об’єкт основних засобів, який використовуватиметься безпосередньо при виробництві продукції. Чи підлягає цей об’єкт амортизації в податковому обліку? Чи поширюється на нього 10 % ремонтний ліміт у разі необхідності проведення ремонту?

(м. Вінниця)

 

У

п. 144.1 ПКУ зазначено, що амортизації підлягають, зокрема, витрати на придбання основних засобів, нематеріальних активів і довгострокових біологічних активів для використання в господарській діяльності.

Суми амортизації виробничих основних засобів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, уключаються до собівартості таких товарів (робіт, послуг), що належить до операційних витрат, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування

(п. 138.8 ПКУ). Тобто, за загальним правилом, витрати на придбання основних засобів у складі амортизаційних відрахувань ураховуються при визначенні оподатковуваного прибутку підприємства.

Водночас

п.п. 139.1.12 ПКУ запроваджено заборону на відображення у складі витрат затрат, понесених у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів у фізичної особи — підприємця, яка сплачує єдиний податок (крім витрат, понесених у зв’язку з придбанням робіт, послуг у фізичної особи — платника єдиного податку, яка провадить діяльність у сфері інформатизації).

А згідно з

п. 138.8 ПКУ суми амортизації виробничих основних засобів, безпосередньо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, саме включаються до витрат платника податків, а точніше — формують собівартість вироблених і реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

З цього випливає, що витрати на придбання основних засобів у фізособи-єдиноподатника

не підлягають амортизації, хоча й пов’язані безпосередньо із госпдіяльністю платника податків.

Податківці, судячи з усього, щодо цього питання виходитимуть саме з такої позиції. У всякому разі в консультації, розміщеній у розділі 110.09.01 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua, зазначено, що витрати на придбання товарів (робіт, послуг), що використовуються під час виготовлення, будівництва основних засобів (нематеріальних активів), у фізичної особи — платника єдиного податку не враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку, тобто

не підлягають амортизації.

Тепер щодо можливості застосування 10-відсоткового ремонтного ліміту стосовно таких основних засобів.

Перше.

Відразу уточнимо, що придбані в середині 2011 року основні засоби (незалежно від статусу постачальника) не беруть участі при визначенні 10-відсоткового ремонтного ліміту на 2011 рік. Річ у тім, що ця межа визначається на рівні 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів на початок звітного року, тобто на 1 січня, а на початок року такі об’єкти у платника податків, цілком зрозуміло, не значилися.

Крім того, у розрахунку 10-відсоткового ремонтного ліміту бере участь балансова вартість лише тих груп основних засобів, які

підлягають амортизації. Якщо ж об’єкт основних засобів не включається в податковому обліку до жодної з груп, що амортизуються, він не враховується при визначенні такого ліміту.

Друге.

У п. 146.12 ПКУ зазначено, що сума витрат на ремонт і поліпшення об’єктів основних засобів (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція), що призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання цих об’єктів, у розмірі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних засобів, що підлягають амортизації, на початок звітного року, відноситься до витрат того звітного податкового періоду, в якому такі ремонт і поліпшення було здійснено.

Витрати,

що перевищують такий 10-відсотковий ліміт, збільшують первісну вартість об’єкта основних засобів, стосовно якого проводилися ремонт або поліпшення (п. 146.11 ПКУ).

На наш погляд, незважаючи на те що придбаний у фізособи-єдиноподатника об’єкт не підлягає амортизації, він

відповідає визначенню основних засобів , наведеному у п.п. 14.1.138 ПКУ, тому витрати на його ремонт у межах установленого на початок року 10-відсоткового ремонтного ліміту можуть бути враховані платником податків у складі своїх витрат. Сума перевищення сформує окремий об’єкт основних засобів з подальшою його амортизацією. Хоча прямих норм, що дозволяють такі дії, ПКУ не містить, однак він не містить і заборони на це. Сподіваємося, що податківці з нашою позицією погодяться, у всякому разі їх останні ліберальні роз’яснення щодо відображення в обліку «перехідних» основних фондів, придбаних у фізособи-єдиноподатника до 01.04.2011 р., дають можливість так вважати.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик