09.05.2011

Плата за використання води. Оплата води за рахунками орендодавця: хто платить спецводозбір?

Відповідь на запитання

Оплата води за рахунками орендодавця: хто платить спецводозбір?

 

Підприємство орендує у заводу офіс. Договір на постачання води з водоканалом не переукладався, і підприємство відшкодовує її вартість за рахунками, виставленими заводом. Чи повинно наше підприємство звітувати щодо спецводозбору та сплачувати його з 2011 року? Чи потрібно йому отримувати ліміти на користування водою та де їх отримувати?

(м. Харків)

 

Підприємство-орендар не є платником спецводозбору та ліміти йому отримувати не потрібно.

Тепер обґрунтуємо наші висновки.

Нагадуємо, що

п. 323.1 ПКУ до платників спецводозбору відносить усіх суб’єктів господарювання — водокористувачів (крім бюджетних установ і інших осіб, звільнених від сплати спецводозбору згвдно з законодавством), у тому числі й при використанні води виключно для питних і санітарно-гігієнічних потреб. Незважаючи на це, насправді платниками спецводозбору є лише деякі водокористувачі, а саме:

1)

первинні водокористувачі;

2)

вторинні водокористувачі, які отримують воду від її постачальника, за наявності договору на постачання води;

3)

водокористувачі, які поставляють воду іншим водокористувачам без укладення договору на постачання води.

У нашому випадку

договір на постачання води укладено між водоканалом і заводом, тобто вода поставляється заводу. Цією водою користуються й орендарі, які компенсують її вартість на підставі рахунків, виставлених заводом. При цьому сам завод воду нікому не поставляє.

З огляду на те, що

договір на постачання води укладено між водоканалом і заводом, платником спецводозбору буде саме завод. Такий же висновок випливає і з листа ДПАУ від 11.04.2011 р. № 10193/7/15-0817.

Щодо

лімітів, то їх має бути встановлено для заводу в договорі на постачання води (див. лист Мінприроди від 15.03.2011 р. № 5515/16/10-11-МП // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с.14) — для орендаря через неукладання ним договору на постачання води вони не встановлюються.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик