09.05.2011

Готівкові розрахунки. 10-тисячне обмеження готівкових розрахунків уже поширюється й на закупівлі сільгосппродукції

Відповідь на запитання

10-тисячне обмеження готівкових розрахунків уже поширюється й на закупівлі сільгосппродукції

 

Чи поширюється сьогодні так зване 10-тисячне обмеження готівкових розрахунків протягом одного дня на розрахунки підприємств (підприємців) між собою при закупівлі сільськогосподарської продукції?

(м. Харків)

 

Так

, віднедавна вже поширюється. Звертаємо увагу: постановою правління НБУ від 22.12.2010 р. № 573 (далі — постанова № 573) унесено зміни до Положення № 637.

З набуттям чинності

постановою № 573 (з 21 березня 2011 року) закінчився тривалий десятирічний період непоширення обмеження суми готівки в розрахунках при закупівлях сільгосппродукції. Зрозуміло, що за такий тривалий час наявності цього винятку в загальному порядку на практиці склалося певне стереотипне мислення.

Зміни головним чином пов’язані з вилученням із

п. 1.2 Положення № 637 термінів «картковий рахунок» та «корпоративна картка», на чому, як і на інших змінах, що не стосуються поставленого запитання, не зупинятимемося.

Акцентуємо увагу на тому, що з

п. 2.3 Положення № 637 вилучено пп. «в» і «ґ», у зв’язку з чим 10-тисячне обмеження на розрахунки за допомогою готівки, а також грошових коштів, отриманих за корпоративними спеціальними платіжними засобами, поширюється і на:

— розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

— розрахунки підприємств (підприємців) між собою

при закупівлі сільськогосподарської продукції.

Крім того, у

п. 1.2 Положення № 637 з’явилося визначення терміна «сільськогосподарська продукція», до якої віднесено товари, зазначені у групах 1 — 24 Українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності згідно із Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III, якщо такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або виготовлені на власних або орендованих потужностях (площах).

Зауважимо: раніше в колишньому

п.п. «ґ» п. 2.3 Положення № 637 зазначалося, що перелік товарів, які належать до сільськогосподарської продукції, визначено Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 р. № 1877-IV.

До речі, нагадаємо, що сьогодні граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами відповідно до

п. 2.3 Положення № 637 у розмірі 10000 (десять тисяч) грн. установлено п. 1 постанови Правління НБУ від 09.02.2005 р. № 32.

 

Анатолій Бобро, економіст-аналітик