12.05.2011

Пошта редакції. Придбання товару: коли утримувати ПДФО

Відповідь на запитання

Придбання товару: коли утримувати ПДФО

 

Підприємець — платник єдиного податку займається оптовою торгівлею. Товар було придбано у підприємців та фізосіб до 01.04.2011 р. Чи слід під час продажу такого товару обкладати його податком на доходи (ПДФО) за ставкою 15 %? Яка вартість обкладається — купівельна чи продажна?

 

Під час продажу товару ПДФО нараховувати не потрібно.

Утримати цей податок і перерахувати його до бюджету слід було ще під час купівлі товару (та й то, ПДФО утримується не з кожного продавця).

Отже, якщо єдиноподатник

придбавав товари у підприємця, то ПДФО можна було не утримувати. До 07.05.2011 р. документами, наявність яких дозволяла не утримувати податок з доходів продавця, були копія його Свідоцтва про держреєстрацію як підприємця, а також:

1) копія Свідоцтва про сплату єдиного податку, в якому зазначено вид діяльності «оптова торгівля» (якщо продавець — єдиноподатник);

2) копія чинного фікспатенту (якщо продавець працює на фікспатенті);

3) довідка з податкової із зазначенням системи оподаткування та видів діяльності, серед яких є «оптова торгівля» (якщо продавець працює на загальній системі оподаткування) або витяг із Держреєстру із зазначенням видів діяльності, у тому числі оптової торгівлі.

Зараз ситуація суттєво змінилася (див. с. 3).

У тому разі, коли

жодних документів у єдиноподатника немає, покупець (єдиноподатник) повинен був утримати з продавця ПДФО під час купівлі товарів за ставками:

— 15 % від вартості товару, що не перевищує 10 мінзарплат**;

— 17 % від вартості товару, що перевищує 10 мінзарплат (

пункт 167.1 ПКУ).

** З 01.01.2011 р. по 31.03.2011 р. розмір мінзарплати дорівнював 941 грн. (стаття 22 Закону про Держбюджет на 2011 рік). Отже,

10 мінзарплат — 9410 грн.

Так само

слід було діяти і в разі купівлі товару в громадянина-фізособи. Зрозуміло, ПДФО розраховувався б, виходячи з купівельної вартості товару, і утримувався з оплати, належної продавцю (тобто суму ПДФО потрібно було не доплатити продавцю, а утримати з нього і перерахувати до бюджету).

Що ж робити, коли ПДФО вчасно не було утримано?

Відповідальність за це покладається тільки на покупця (податкового агента, яким у цьому випадку є єдиноподатник). Він повинен сплатити ПДФО уже за свій рахунок, а також внести штраф у розмірі 25 % від суми ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету (пункт 127.1 ПКУ).

Але тут є один

нюанс: якщо у підприємця взагалі немає документів на товар, то невідома і купівельна вартість товару, а отже, неможливо визначити суму ПДФО, яку належало утримати з продавця (так само як і суму штрафу). Утім, у такому разі краще сказати, що товар було куплено до 01.01.2011 р., коли ще не було вимоги щодо обов'язкового документального підтвердження показників податкової звітності (стаття 44 ПКУ набрала чинності з 01.01.2011 р.).

 

Олеся Александрова, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»