12.05.2011

Пошта редакції. Здавання в оренду нерухомого майна та податок на землю

Відповідь на запитання

Здавання в оренду нерухомого майна та податок на землю

 

Підприємець працює на єдиному податку, вид діяльності — здавання в оренду нерухомого майна. Чи зобов'язаний він сплачувати податок на землю (земля перебуває у власності)?

 

Це запитання залишається спірним

. Сміливі підприємці податок на землю не сплачують (і судяться з податківцями), обережні вважають за краще податок сплатити.

Суть проблеми в такому:

єдиноподатники звільнені від сплати податку на землю лише за ті ділянки, які вони використовують у підприємницькій діяльності (пункт 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу). У зв'язку з цим виникли дві думки:

1) податківці вважають, що земля під нерухомістю, зданою в оренду, використовується орендарем, а єдиноподатник-орендодавець у своїй діяльності її не використовує. Тому вони

вимагають від єдиноподатників сплати податку за таку землю (лист ДПАУ від 15.09.2006 р. № 10291/5/15-0616);

2) підприємці (і суди) вважають, що земля під зданою нерухомістю все-таки використовується в підприємницькій діяльності орендодавця (єдиноподатника). Адже передача в оренду нерухомості та землі під нею здійснюється з метою отримання доходу (у вигляді орендної плати), а отже, є різновидом підприємницької діяльності, пов'язаної з наданням послуг. Тому за наявності у Свідоцтві єдиноподатника такого виду діяльності, як «здавання в оренду нерухомості»,

податок на землю сплачувати не потрібно (листи Держкомпідприємництва від 07.12.2006 р. № 8844 та від 12.09.2007 р. № 6834 ; ухвала ВАСУ від 23.04.2007 р. б/н, постанова ВСУ від 26.12.2006 р. б/н).

Якому з варіантів зараз віддати перевагу — залежить від самого підприємця. Але що стосується найближчого майбутнього, то вже з 01.01.2012 р. уряд планує повністю анулювати звільнення єдиноподатників від сплати податку на землю (щоправда, спілка підприємців з цим поки що не погоджується).

 

Інеса Мокроніс, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»