12.05.2011

Пошта редакції. Передоплата за товар отримана в одному кварталі, а відвантаження товару в другому: коли відображати витрати

Відповідь на запитання

Передоплата за товар отримана в одному кварталі, а відвантаження товару в другому: коли відображати витрати

 

Підприємець працює на загальній системі оподаткування. Ситуація така: у квітні він отримав передоплату від покупця, проте товар планує відвантажити лише в травні. Коли слід відобразити дохід від продажу товару?

Коли виникне право на витрати:

— на дату отримання передоплати (у квітні);

— чи на дату відвантаження товару (у травні)?

 

Дохід

від продажу товару відображається під час отримання оплати (або передоплати) за нього, тобто у квітні. Отже, до графи 3 Книги ОДВ його слід було записати того ж дня, коли підприємцю надійшла передоплата на поточний рахунок або в касу (підпункт 3.3 Порядку № 1025).

Право на витрати виникає на дату отримання доходу

від продажу товару, у нашому випадку — у квітні. Проте, перш ніж відобразити витрати, продавець товару повинен розрахуватися зі своїм постачальником і мати документ, який би підтверджував факт оплати товару (своєму постачальнику) (пункт 177.4 Податкового кодексу). Якщо такий документ є, вартість проданих товарів потрапить до графи 6 Книги ОДВ за підсумками квітня. При цьому той факт, що фактично товар ще не відвантажено, жодного значення не має (оскільки відвантаження товару в податковому обліку підприємця не відображається).

 

Інеса Мокроніс, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»