12.05.2011

Пошта редакції. Нерегулярні доходи: як платити ЄСВ

Відповідь на запитання

Нерегулярні доходи: як платити ЄСВ

 

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. Дохід на поточний рахунок отримую не щомісяця. Чи правильно сплачувати ЄСВ лише в тих місяцях, в яких було отримано дохід (за вирахуванням витрат цього місяця)?

 

Підприємці на загальній системі оподаткування

протягом року сплачують авансові внески з ЄСВ раз на квартал, незалежно від наявності чи відсутності доходів. Строки сплати авансових внесків з ЄСВ: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня та до 15 листопада (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5).

Сума щоквартальних авансових внесків з ЄСВ

установлюється підприємцем самостійно, але не менше ніж 1/4 х 34,7 % х Минулорічний чистий дохід (пункт 3.3 та підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5, підпункт 177.5.1 Податкового кодексу).

У тому випадку, коли

минулого року підприємець працював на єдиному податку, а з 01.01.2011 р. перейшов на загальну систему оподаткування, авансові внески з ЄСВ на 2011 рік розраховуються інакше: 34,7 % х Чистий дохід I кварталу.

Ну а після закінчення року відбувається перерахунок ЄСВ:

— крок 1:

за ті місяці, в яких чистого доходу не було, ЄСВ буде нараховано у розмірі «0,00 грн.», а за всіх інші — у розмірі 34,7 % від місячного чистого доходу, тобто від різниці між доходом і витратами цього місяця (з урахуванням існуючих обмежень);

— крок 2: буде визначено різницю між нарахованим ЄСВ та ЄСВ, сплаченим протягом року у вигляді авансових внесків. Якщо виявиться, що підприємець переплатив ЄСВ, ПФУ поверне йому переплату або зарахує її в рахунок майбутніх платежів. Якщо ж виявиться, що сума авансових внесків була менша, ніж нарахована до оплати, підприємець повинен буде доплатити ЄСВ.

 

Інеса Мокроніс, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»