16.05.2011

Новини законодавства. Затверджено форми актів перевірки з держнагляду за додержанням стандартів, норм, правил та дотримання законодавства про захист прав споживачів

Новини від 21.03.2011 р. № 107, 108

Затверджено форми актів перевірки з держнагляду за додержанням стандартів, норм, правил та дотримання законодавства про захист прав споживачів

 

Як відомо,

постановою КМУ від 27.12.2008 р. № 1164 було затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, пов'язаної з виробництвом, випуском і реалізацією продукції (виконанням робіт, наданням послуг), та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

Відповідно до зазначених критеріїв суб'єктів господарювання віднесено до

високого, середнього або незначного ступеня ризику , що впливає на періодичність проведення перевірок суб'єктів господарювання.

Державному комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики було доручено привести власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою.

З метою реалізації цього доручення

наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарт) від 21.03.2011 р. № 107 затверджено форму акта перевірки з державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил.

За результатами перевірки (у разі виявлення порушень)

суб'єкт господарювання розробляє план організаційно-технічних заходів, у якому зазначаються конкретні заходи щодо усунення порушень стандартів, норм і правил та причин, які їх спричинили.

Затверджений план організаційно-технічних заходів не пізніше ніж

протягом 5 днів після видачі суб'єкту підприємницької діяльності приписів надсилається до відповідного територіального органу Держспоживстандарту — державного центру стандартизації, метрології та сертифікації.

Наказ від 21.03.2011 р. № 107

набере чинності з дня офіційного опублікування.

Крім того, наказом

Держспоживстандарту від 21.03.2011 р. № 108 затверджено форму акта перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів. У додатках до акта перелічено питання, які підлягають перевірці, а саме питання щодо продовольчої групи товарів; щодо непродовольчої групи товарів, щодо закладів ресторанного господарства; щодо виконання робіт та надання послуг.

Наказ від 21.03.2011 р. № 108 набере чинності з 1 червня 2011 року, але не раніше дня офіційного опублікування.