10.11.2011

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. Утворення в процесі виробництва металевої стружки не впливає на податковий кредит

Відповідь на запитання

Утворення в процесі виробництва металевої стружки не впливає на податковий кредит

 

Виробниче підприємство — платник ПДВ придбало метал (із «вхідним ПДВ») для виготовлення деталей. При цьому в процесі виробництва утворилася стружка. Як у такому разі вчинити з раніше відображеним податковим кредитом за металом?

(м. Донецьк)

 

Мабуть, ви пам'ятаєте, що відповідно до

п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ до 01.01.2014 р. постачання (у тому числі імпорт) відходів та брухту чорних і кольорових металів звільняється від ПДВ* — незалежно від того, були такі відходи і брухт придбані чи утворилися в результаті виробничої діяльності платника податків. У зв'язку з цим платники, які поставляють металобрухт (при його придбанні до 01.01.2011 р. із «вхідним» ПДВ), повинні відкоригувати податковий кредит — причому податківці наполягають саме на коригуванні (за датою першої події), а не на умовному постачанні згідно з п. 198.5 ПКУ (лист ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2093/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12, с. 16).

* Перелік відповідних металевих відходів та брухту, що підпадають під звільнення від ПДВ, затверджено постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15 — при цьому чиновників зовсім не збентежило, що ПКУ таких повноважень їм не надавав.

Водночас

зазначене вище правило стосується лише тих ситуацій, коли платник безпосередньо купував металобрухт. Якщо ж останній утворився в результаті переробки** будь-якого товару (придбаного із «вхідним» ПДВ), податковий кредит коригувати (а також розподіляти) не потрібно — про це, зокрема, ідеться в п. 199.6 ПКУ. Отже, утворення у процесі виробництва металевої стружки на раніше відображений податковий кредит не впливає.

** У тому числі при ліквідації основних засобів.

При цьому платникам, які здійснюють пропорційний розподіл податкового кредиту за

ст. 199 ПКУ (зрозуміло, не пов'язаний з утворенням металобрухту), необхідно мати на увазі такий момент. Під час визначення обсягу неоподатковуваного постачання згідно з додатком Д7 до декларації з ПДВ, суму з ряд. 5 декларації слід використовувати без урахування обсягу постачання утвореного у власній діяльності металобрухту.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик