10.11.2011

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. Екологічний податок включається до бази оподаткування ПДВ і в податковій накладній окремо не виділяється

Відповідь на запитання

Екологічний податок включається до бази обкладення ПДВ і в податковій накладній окремо не виділяється

 

Наше підприємство придбаває паливо у вітчизняного виробника. Підкажіть, як правильно вказується в податковій накладній сума екологічного податку?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 188.1 ПКУ до бази обкладення ПДВ у тому числі включаються суми загальнодержавних податків і зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові та вироблених із них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів, і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового зв'язку). При цьому, згідно з п.п. 9.1.6 ПКУ екологічний податок віднесено до складу загальнодержавних податків і зборів.

Таким чином, виробники палива при його продажу на митній території України, а також його імпортери

зобов'язані включати суму екологічного податку до бази обкладення ПДВ. При цьому підстав для окремого виділення в податковій накладній сум екологічного податку немає.

Наведемо умовний приклад

. Припустимо виробник бензину реалізував 10 тис. л (або 7,4 т згідно з коефіцієнтом 0,74 кг/л) своєї продукції за ціною 8 грн./л (без ПДВ, з екоподатком). Ставка екоподатку становить 68 грн./т. Отже, при постачанні бензину виробник повинен буде включити до бази обкладення ПДВ суму екоподатку в сумі 503,2 грн. (7,4
х 68) у складі ціни. У зв'язку з цим сума ПДВ при реалізації бензину становитиме 16000 грн. [(8 х 10000) х 0,2]. Причому в податковій накладній сума екоподатку не виділяється окремо, а включається до вартості постачання одиниці продукції (гр. 6) і відповідно до бази оподаткування (гр. 7).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик