10.11.2011

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. Постачання товарів з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів: ПДВ-наслідки у продавця

Відповідь на запитання

Постачання товарів з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів: ПДВ-наслідки у продавця

 

Підприємство на підставі договору з бюджетною установою постачає йому товари з подальшою оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів. Податкові зобов'язання з ПДВ у цьому випадку нараховуються за датою надходження коштів на поточний рахунок підприємства. В якому порядку слід відображати у складі податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у складі вартості товару при його придбанні: за першою подією чи також виключно на дату перерахування коштів постачальнику в оплату вартості цього товару?

(м. Вінниця)

 

Дійсно, при постачанні товарів/послуг з оплатою їх

за рахунок бюджетних коштів датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податків або дата отримання відповідної компенсації в будь-якій іншій формі. На це вказує п. 187.7 ПКУ.

Тобто податкові зобов'язання з ПДВ у цій ситуації визначаються не за датою першої події, а

за датою надходження таких коштів.

Щоправда, тут слід мати на увазі таке. У розумінні податківців оплата за рахунок бюджетних коштів визнається такою тільки в разі, коли виконавець отримує кошти

безпосередньо з бюджетного рахунка через рахунки Держказначейства. Якщо кошти в оплату товарів (робіт, послуг) надходять виконавцю з банківських рахунків підприємств, організацій, установ, діє загальний порядок нарахування ПДВ (див. лист ДПАУ від 02.07.99 р. № 9745/7/16-1218). Солідарний із цим і ВАСУ, про що свідчить його ухвала від 23.09.2008 р. № К-1934/08 № К-2251/08.

У цьому є логіка, оскільки згідно з

ч. 1 ст. 48 БКУ операції з бюджетними коштами обслуговує Держказначейство, а отже, бюджетними вважаються кошти на рахунках Держказначейства.

І хоча зазначений висновок ДПАУ та суду орієнтований на старе ПДВ-законодавство — на

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ, він актуальний і в сучасних умовах, оскільки змін у цьому плані не відбулося — норма п. 187.7 ПКУ практично повністю повторює аналогічну норму п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ.

Отже, якщо підприємство уклало з бюджетною установою договір на постачання товарів з подальшою оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів, які буде перераховано йому

безпосередньо з бюджетного рахунка, відкритого в органі Держказначейства, то податкові зобов'язання з ПДВ воно відображає на дату надходження коштів на поточний рахунок в оплату поставлених товарів.

Підтвердженням правомірності відображення продавцем податкових зобов'язань з ПДВ на дату надходження бюджетних коштів на його поточний рахунок є

договір з покупцем-«бюджетником», в якому разом з іншими умовами має бути зазначено реквізити саме бюджетного рахунка, з якого буде здійснено оплату. Крім того, від такого покупця бажано отримати довідку, що підтверджує його «бюджетний» статус та бюджетні джерела виконання його зобов'язань за договором. Свою позитивну роль зіграє і виписка банку із зазначеним у ній платником та рахунком, з якого надійшла оплата.

Тепер щодо порядку формування

податкового кредиту з ПДВ. Незважаючи на те що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів дата виникнення податкових зобов'язань визначається в тому ж порядку, що і при касовому методі, що діє для операцій з постачання споживачам (фізособам, бюджетним організаціям, ЖЕКам) теплової енергії, газу, послуг з водозабезпечення, водовідведення тощо (див. п. 187.10 ПКУ), тобто на дату зарахування коштів на поточний рахунок платника податків, п. 187.7 ПКУ не має відношення до касового методу. А отже, і формування податкового кредиту з ПДВ відбувається тут за різними правилами:

— для операцій, зазначених у

п. 187.10 ПКУ, — за касовим методом, тобто на дату перерахування коштів постачальнику за товари/послуги;

— для операцій, зазначених у

п. 187.7 ПКУ, — за загальним правилом першої події.

Щоправда, податківці, судячи з усього, вважають інакше, підводячи порядки визначення дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ, описані в

пп. 187.10 і 187.7 ПКУ, під одну категорію — касовий метод (див. п. 16 Пам'ятки про адміністративні процедури виписування, видачі та отримання податкових накладних, наведеної в додатку до листа ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517, а також консультацію, розміщену в розділі 130.07 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua).

Однак, повторюємо, касовий метод поширюється тільки на операції, зазначені в

п. 187.10 ПКУ, що власне підтверджують і самі податківці (див. листи ДПАУ від 04.03.2011 р. № 4545/6/16-1515-26 і від 04.03.2011 р. № 6310/7/16-1517-26).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик