10.11.2011

Коригування та виправлення помилок. Невраховані витрати: порядок відображення у складі витрат

Відповідь на запитання

Невраховані витрати: порядок відображення у складі витрат

 

У II кварталі 2011 року виконавець виконав для підприємства роботи (що належать до збуту продукції), що підтверджено актами виконаних робіт. Однак помилково вартість цих робіт не було включено до «податкових» витрат і відповідно вона не потрапила до декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року. Чи можна такі невраховані своєчасно суми віднести до витрат поточного періоду з відображенням їх у декларації за II — IV квартали 2011 року?

(м. Житомир)

 

Так, можна

.

Норми

абзацу другого п. 138.11 ПКУ дозволяють уключити до розрахунку податкового зобов'язання суми витрат, не враховані в минулих податкових періодах у зв'язку з допущенням помилок та виявлені у звітному податковому періоді. Це відбувається так:

— витрати, здійснені в

минулі звітні роки, відображаються у складі інших витрат;

— витрати, здійснені у

звітному податковому році, відображаються у складі витрат відповідної групи (собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат тощо).

При використанні цього способу відображення у звітності з податку на прибуток сум витрат, не врахованих раніше у складі «податкових» витрат, немає необхідності вдаватися до будь-якого з двох варіантів виправлення помилок, передбачених

п. 50.1 ПКУ (через звітну декларацію із заповненням Додатка ВП або через уточнюючу декларацію). У цьому випадку тимчасово «забуті» витрати просто відображаються у відповідних рядках того чи іншого додатка (СВ, ЗВ, АВ, ВЗ або IВ) залежно від того, у звітному чи попередньому (іх) податковому (их) році (ах) вони були здійснені. Додаток ВП при цьому не заповнюється і не подається.

Варто підкреслити, що запропонований у

п. 138.11 ПКУ метод працює виключно відносно занижених витрат (коли допущена помилка не призвела до заниження податкових зобов'язань). В інших випадках (заниження доходу, завищення витрат) платник податків зобов'язаний застосувати механізм «самоштрафування».

У ситуації, що розглядається, невраховані своєчасно витрати було здійснено в II кварталі 2011 року, тобто у

звітному податковому році, у зв'язку з чим їх може бути віднесено до витрат поточного періоду (II — IV квартали 2011 року). А оскільки ці витрати мають збутове спрямування, вони заносяться до Додатка ВЗ до декларації з податку на прибуток за II — IV квартали 2011 року з подальшим віднесенням до рядка 06.3 самої декларації.

За такою самою схемою потрібно діяти й щодо неврахованих витрат, понесених

до 01.04.2011 р. Податківці вважають, що такі витрати відображаються у складі поточних витрат звітного періоду відповідно до п. 138.11 ПКУ, про що свідчить їх консультація, розміщена в розділі 110.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua. Тобто хоча в п. 2 підрозд. 4 розд. XX ПКУ звітні податкові періоди поточного року визначено особливим чином (II квартал, II — III квартали, II — IV квартали), кожен з яких відлічується з 1 квітня 2011 року, працівники податкового відомства пропонують застосовувати загальний підхід до неврахованих витрат I кварталу: вони повинні відображатися в деклараціях з податку на прибуток до кінця 2011 року у складі витрат відповідної групи. Якщо відповідний рядок знайти не вдалося (через різні правила заповнення старої та нової декларацій), витрати, що «загубилися», потрібно зафіксувати в рядку 06.5.37 Додатка IB до декларації та в рядку 06.5 самої декларації.

Що стосується «забутих» витрат

2010 року (та попередніх років), то їх місце визначено в рядку 06.5.37 Додатка IB до декларації та в рядку 06.5 самої декларації.

При цьому, нагадаємо, заповнення рядка 06.5.37 Додатка IB потребує подання разом із декларацією

детальної розшифровки (у довільній формі) наведених у ній сум та назв витрат.

І такий важливий момент. Якщо в результаті відновлення «загублених» до 01.04.2011 р. витрат виявляється, що не відображені в той період суми могли б тоді збільшити збиток підприємства, то потрібно бути готовими, що податківці дозволять вам урахувати у складі витрат II і подальших кварталів 2011 року суму збитків, отриманих лише в I кварталі 2011 року,

без урахування від’ємного значення об'єкта оподаткування, отриманого за підсумками 2010 року. Це випливає з листів ДПАУ від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 17), від 21.10.2011 р. № 4000/6/15-1216 та консультації податківців, розміщеної в розділі 110.05 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua. Наша думка з цього приводу — у статті «Про відображення збитків минулих років у 2011 році» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 29).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик