10.11.2011

Коригування та виправлення помилок. При поверненні авансу неплатнику ПДВ зобов'язання з ПДВ можна відкоригувати в ряд. 8.1 декларації

Відповідь на запитання

При поверненні авансу неплатнику ПДВ зобов’язання з ПДВ можна відкоригувати в ряд. 8.1 декларації

 

Наше підприємство отримало передоплату за послугу від неплатника ПДВ та нарахувало податкові зобов'язання з ПДВ. У подальшому послугу не було надано, тому передоплату було повернено. Чи можемо ми в періоді повернення передоплати виписати розрахунок коригування та зменшити податкові зобов'язання?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що об'єктом обкладення ПДВ у загальному випадку

є постачання товарів і послуг (п. 185.1 ПКУ). При цьому, у ситуації, описаній у запитанні, постачання послуги так і не відбулося, а це, у свою чергу, означає, що об'єкт оподаткування не виник.

Зважаючи на це, логічно пригадати, що

ПКУ, так само, як і Законом про ПДВ, передбачено деякі особливості коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту, пов'язаного з поверненнями. При цьому, якщо за часів Закону про ПДВ коригувальне правило не поширювалося на повернення авансів, то ст. 192 ПКУ зачіпає також і їх. Зокрема, у п. 192.1 ПКУ зазначено, що податкові зобов'язання постачальника може бути зменшено не лише при поверненні товарів/послуг, а й унаслідок повернення таким постачальником передоплати. Водночас п. 192.1 ПКУ зачіпає загальний випадок (коли і постачальник, і покупець є платниками ПДВ), тоді як ПДВ-наслідки повернень при взаємодії з неплатниками ПДВ урегульовано п. 192.2 ПКУ. У ньому, у свою чергу, установлено таке обмеження: постачальник може відкоригувати податкові зобов'язання при поверненні раніше поставлених товарів у його власність з наданням покупцю повної грошової компенсації вартості таких товарів. Як бачимо, у ньому не йдеться ні про аванси, ні про послуги. Отже, можна зробити висновок: оскільки на повернення авансів неплатникам ПДВ обмеження ст. 192 ПКУ не поширюються, то перешкод для коригування ПДВ-зобов'язань немає. Водночас невідомо, в якому рядку декларації таке коригування слід відображати.

У зв'язку з цим варта уваги ліберальна думка податківців. Зокрема, в одній зі своїх консультацій в Єдиній базі податкових знань (розділ 130.10) вони зазначили, що

при поверненні авансу неплатнику ПДВ продавець має право виписати розрахунок коригування до податкової накладної (обидва примірники залишаються у продавця) та зменшити нараховані раніше податкові зобов'язання. Причому наважимося доповнити висновок контролерів: таке коригування має відображатися в ряд. 8.1 декларації з поданням додатка Д1. Отже, якщо податківці не проти такого підходу, то чом би й не скористатися ним — особливо зважаючи на те, що інших способів для коригування податкових зобов'язань з ПДВ чинне законодавство не передбачає.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик