10.11.2011

Податкові накладні. Податкову накладну на постачання вітчизняних та імпортних товарів реєструвати в ЄРПН потрібно загальною сумою

Відповідь на запитання

Податкову накладну на постачання вітчизняних та імпортних товарів реєструвати в ЄРПН потрібно загальною сумою

 

Підкажіть, якщо в одній податковій накладній фігурують одночасно імпортні та вітчизняні товари, до Єдиного реєстру податкових накладних її слід вносити підсумковою сумою чи тільки в частині імпортного товару?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що згідно з

п. 11 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ податкова накладна, складена на постачання підакцизних або імпортних товарів, підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) незалежно від суми ПДВ у ній — але лише з 01.01.2012 р. До цієї дати податкові накладні на зазначені вище постачання повинні реєструватися в загальному порядку. Зокрема, сьогодні та до 01.01.2012 р. реєстрації в ЄРПН підлягають податкові накладні із сумою ПДВ понад 100 тис. грн.* (тобто із загальною сумою постачання понад 600 тис. грн.).

* При цьому нагадуємо, що невдовзі, а саме з 01.01.2012 р., обов'язковій реєстрації в ЄРПН підлягатимуть податкові накладні із сумою ПДВ у них, що перевищує 10 тис. грн. (тобто при постачаннях на суму понад 60 тис. грн.).

Що стосується реєстрації таких накладних з 01.01.2012 р., то зазначимо таке. До ЄРПН вносяться відомості про податкові накладні (та розрахунки коригувань) у цілому, а не щодо окремих постачань. У зв'язку з цим у ситуації, коли в податковій накладній фігурує одночасно і вітчизняний, і імпортний товар,

до ЄРПН слід вносити відомості з податкової накладної в цілому, а не тільки в її імпортній частині. В іншому разі у платника утворюється розбіжність між даними податкової накладної та ЄРПН, що відповідно до п. 201.10 ПКУ може дати податківцям підставу для документальної позапланової виїзної перевірки.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик