10.11.2011

ПДФО та ЄСВ. Обов'язкове страхування цивільної відповідальності («автоцивілка»)

Відповідь на запитання

Обов’язкове страхування цивільної відповідальності («автоцивілка»)

 

Підприємство застрахувало цивільну відповідальність працівників-водіїв. Чи підлягають оподаткуванню страхові внески за працівників?

(м. Одеса)

 

Страхування цивільно-правової відповідальності є обов'язковим видом страхування (

п. 9 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР).

Застрахувати свою відповідальність зобов'язані

власники транспортних засобів — юридичні та фізичні особи, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди, довіреності або правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах.

Відповідно до змін, внесених

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» від 17.02.2011 р. № 3045-VI до Закону № 1961, починаючи з 19 вересня 2011 року договори «автоцивілки» укладаються за одним типом: на умовах страхування відповідальності за шкоду, заподіяну життю, здоров'ю, майну третіх осіб унаслідок експлуатації транспортного засобу, визначеного в договорі страхування, будь-якою особою, яка експлуатує його на законних підставах. Договори страхування II і III типів (коли у страховому полісі вказувалася конкретна особа — працівник підприємства, відповідальність якої застрахована) скасовано.

Таким чином, якщо договір «автоцивілки» укладено після 19 вересня 2011 року,

говорити про виникнення оподатковуваного доходу у працівника-водія, який керує застрахованим автомобілем, не можна, оскільки витрати, понесені страхувальником-роботодавцем у зв'язку з його укладенням, не персоніфіковані, адже в цьому випадку страхується автомобіль, яким керувати можуть будь-які особи, що мають на це право відповідно до закону.

Що стосується страхових внесків, сплачених за договорами II і III типів (коли у страховому полісі вказується конкретна особа — працівник підприємства, відповідальність якого застрахована), укладеними до 19 вересня 2011 року, то такі суми

не включаються до оподатковуваного доходу працівників на підставі п.п. 165.1.5 ПКУ. Водночас роботодавці зобов'язані були відобразити такі суми в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «132», в тому звітному періоді, в якому було укладено такий договір. Якщо з будь-яких причин цього зроблено не було, необхідно виправитися шляхом подання уточнюючого Податкового розрахунку. А як це зробити, підкаже матеріал, наведений у статті «Виправлення помилок у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 30, с. 23).

Страхові платежі, сплачені за договорами «автоцивілки», укладеними щодо транспортних засобів, які перебувають у складі основних фондів страхувальника, уключаються до складу витрат на підставі

п.п. 140.1.6 ПКУ.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик