10.11.2011

Первинна документація. Подорожні листи: для облікової сфери залишаються обов'язковими

Відповідь на запитання

Подорожні листи: для облікової сфери залишаються обов’язковими

 

Сьогодні подорожні листи скасовано. Підкажіть, як у такому разі підтверджувати передрейсовий медогляд та списувати ПММ?

(м. Харків)

 

Дійсно, з 14.08.2011 р. із

Закону про автотранспорт виключили будь-яку згадку про подорожні листи. У зв'язку з цим у багатьох склалося враження, що подорожні листи виведено з документообігу і про них можна забути. Однак в таких міркуваннях є лише частка правди. Розглянемо це питання з позиції перевезень, а потім перейдемо до обліку.

1

. Після вилучення поняття «подорожній лист» із Закону про автотранспорт наявність та пред'явлення цього документа водіями представникам органів внутрішніх справ перестали бути обов'язковими. Отже, відсутність/непред’явлення подорожнього листа перестало бути самостійним правопорушенням, про що свідчать і зміни у ст. 126 КУпАП.

Водночас обов'язковість проходження передрейсового медогляду для водіїв підприємств (установ, організацій) ніхто не відміняв (

ст. 30 Закону про автотранспорт, п. 1.4 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я і МВС України від 05.06.2000 р. № 124/345, далі — Положення № 124/345), як і відповідальність за його непроведення (ст. 1331 КУпАП). У свою чергу, підтвердженням проходження такого медогляду традиційно є підпис медпрацівника та його штамп, що проставляються в подорожньому листі в полі «Водій за станом здоров'я до керування допущений» (п. 5.3 Положення № 124/345). Виходячи з викладеного, з метою підтвердження проходження передрейсового медогляду все ж слід скласти подорожній лист за формою № 2-ТН (адже форма документа все ще діє) та зробити в ньому відповідні відмітки.

Такий перехід обумовлений ще і через облікові особливості — розглянемо їх далі.

2

. На наш погляд, в обліковій сфері подорожні листи слід продовжувати використовувати. Річ у тім, що підставою для обліку господарських операцій (у тому числі для списання ПММ) є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік). При цьому, незважаючи на те що форму таких документів підприємство може розробити самостійно (п. 2.7 Положення № 88), для списання ПММ найбільш зручним залишається використання подорожніх листів за формою № 2-ТН. Отже, можна використовувати форму документа, що зарекомендував себе роками служби.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик