17.11.2011

Положення Генеральної угоди обов’язкові для суб'єктів господарювання, які знаходяться у сфері дії сторін, що підписали її

Лист від 17.03.2011 р. № 2774/0/14-11/18

Положення генеральної угоди обов’язкові для суб’єктів господарювання, які знаходяться у сфері дії сторін, що підписали її

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 17.03.2011 р. № 2774/0/14-11/18

 

Міністерство розглянуло <…> лист <…> і повідомляє наступне.

Закон України «Про

колективні договори і угоди» (далі — Закон) визначає правові засади розробки, укладення та виконання колективних договорів і угод з метою сприяння регулюванню трудових відносин та соціально-економічних інтересів працівників і власників.

Статтею 9 Закону визначено, що

положення генеральної, галузевої, регіональної угод діють безпосередньо і є обов’язковими для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду.

Слід зазначити, що власники підприємств і первинні профспілкові організації не є безпосередніми учасниками колективних переговорів щодо укладення зазначених угод.

Представництво і здійснення захисту прав членів первинних профспілок на державному рівні договірного регулювання трудових і соціально-економічних відносин здійснюють відповідні профспілки, які мають статус всеукраїнських профспілок. Інтереси власників підприємств, установ, організацій всіх форм власності представляють відповідні об’єднання організацій роботодавців з всеукраїнським статусом в особі уповноважених ними органів. Інтереси підприємств державної форми власності — Кабінет Міністрів України.

Отже, для тих підприємств, що не були представлені уповноваженими представниками зі сторони власника і сторони профспілки (об’єднання профспілок) при укладенні генеральної угоди, обов’язковими будуть норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні.

Разом з тим слід зазначити, що

законодавство не забороняє суб’єктам (підприємствам) різних форм власності застосовувати під час укладення колективного договору норми та положення чинної генеральної угоди.

Принагідно інформуємо, що

9 листопада 2010 р. укладено нову Генеральну угоду про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки (далі — Генеральна угода на 2010 — 2012 роки).

З цього моменту

втратила чинність попередня Генеральна угода між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2008 — 2009 роки.

Відповідно до пункту 2.2 Генеральної угоди на 2010 — 2012 роки

розмір заробітної плати некваліфікованого працівника небюджетної сфери за повністю виконану норму часу в нормальних умовах праці повинен перевищувати фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі праці та соціальної політики за попередній місяць відповідно до законодавства.

Конкретний розмір мінімальних ставок (окладів) заробітної плати, міжпосадові, міжрозрядні співвідношення встановлюються в галузевих угодах і колективних договорах.

 

Заступник Міністра В. Коломієць