10.10.2011

Щодо зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній

Лист від 23.08.2011 р. № 22722/7/15-3417-15

Щодо зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній

Лист Державної податкової адміністрації України від 23.08.2011 р. № 22722/7/15-3417-15

 

Державна податкова адміністрація України розглянула запит <…> щодо заповнення податкової накладної згідно зі змінами, внесеними до Податкового кодексу України, і повідомляє.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 розділу V Податкового кодексу <…>, платник податку зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках такі обов'язкові реквізити, як, зокрема, код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України).

Форма та порядок заповнення податкової накладної затверджені наказом ДПА України від 21.12.2010 р. № 969 <…> (далі — Порядок № 969).

Відповідно до пункту 12 Порядку № 969 до графи 3 податкової накладної вносяться дані щодо номенклатури постачання товарів/послуг, а тому при виписуванні платником податку податкової накладної

у разі здійснення операції з постачання товарів, що раніше були ним імпортовані, номенклатура поставлених товарів та їх код згідно з УКТ ЗЕД зазначаються в графі 3 такої податкової накладної (до внесення змін до форми податкової накладної).

Крім того, в Єдиній базі податкових знань на сайті ДПА України www.sta.gov.ua розмішені питання та відповіді на них по окремих розділах Закону України «Про податок на додану вартість» та Податкового кодексу України, зокрема з питань ведення податкового обліку та подання податкової звітності.

 

Заступник голови комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник Голови ДПС України С. Лекарь



коментар редакції

Хороший лист шкідливіше ніж правильний, або Про код УКТ ЗЕД у податковій накладній

Публікуємо лист, що коментується, тільки щоб попередити буквальне прочитання його тексту та застерегти від пов'язаних з цим можливих негативних наслідків. Лист можна було і не публікувати зовсім, оскільки нічого нового та корисного він не містить, а зашкодити цілком може. Проте деякі читачі вже звернули на нього увагу та цікавляться нашим коментарем.

ДПАУ (ДПСУ) зазначає таке: «при виписуванні платником податку податкової накладної у разі здійснення операцій з постачання товарів, що раніше були

ним імпортовані, номенклатура поставлених товарів та їх код згідно з УКТ ЗЕД зазначаються в графі 3 такої податкової накладної…» На виділеному нами слові «ним» акцентуємо увагу не у зв'язку з його значущістю (як це зазвичай буває), а навпаки. Воно може лише спантеличити (особливо у відриві від запиту).

Як ми знаємо (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 24), код УКТ ЗЕД за імпортованими товарами потрібно вказувати не лише імпортеру (тобто не лише не щодо «ним» ввезеного товару), а будь-якому перепродавцю

на кожному етапі постачання. Утім, це позиція і центрального податкового відомства (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 75, с. 45). Жодних серйозних підстав вважати, що ця позиція змінилася, у нас немає.

Порушивши тему використання

коду УКТ ЗЕД у податковій накладній, звернемо увагу на декілька свіжих, досить цікавих та правильних роз'яснень в Єдиній базі податкових знань (на неї як на джерело офіційної інформації ДПСУ посилається і в листі, що коментується), наведених на с. 28 сьогоднішнього номера.

 

Дмитро Винокуров