12.09.2011

Думка фахівців офіційних органів. Відображення в декларації з податку на прибуток операцій оперативної оренди майна

Стаття

Відображення в декларації з податку на прибуток операцій оперативної оренди майна

 

Здавання майна в оперативну оренду — один з основних видів діяльності підприємства. В якому рядку декларації з податку на прибуток потрібно відображати отримані доходи та здійснені витрати, пов’язані з такою діяльністю?

 

Нагадаємо, що Мінфін рекомендує (див., наприклад,

лист від 22.09.2010 р. № 31-34020-20-27/25329) дохід від операційної оренди, що є основною діяльністю підприємства, відображати у складі доходів від реалізації (за кредитом субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»), а не у складі інших операційних доходів (за кредитом субрахунку 713 «Дохід від операційної оренди активів»). При цьому витрати, які пов’язані з такими доходами доходами, слід списувати у собівартість реалізації (на субрахунку 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг»), а не відображати у складі інших операційних витрат (на субрахунку 949 «Інші операційні витрати»).

За загальним правилом, у

Податковій декларації з податку на прибуток підприємства затвердженій наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114 (далі — Декларація) доходи від реалізації продукції, товарів, робіт послуг (кредит рахунка 70 «Дохід від реалізації») відображаються у рядку 02 «Дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг)» Декларації. Відповідно, їх собівартість (дебет рахунку 90 «Собівартість реалізації») — у рядку 05.1 СВ «Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)».

Але оскільки в

Декларації для відображення доходів та витрат за операціями оперативної оренди майна передбачено спеціальні рядки, то незважаючи на те що доходи і витрати від здавання в оперативну оренду майна обліковуються на рахунках 70 та 90, у Деклараціїї відображати їх потрібно саме в таких спеціально призначених рядках.

Таким чином, незалежно від того, чи є для підприємства надання в оперативну оренду майна основною діяльністю чи ні, при заповненні

Декларації:

доходи отримані від таких операцій потрібно відображати у ряд. 03.7 «Доходи від операцій оренди/лізингу» Додатка IД (кредит субрахунку 703);

витрати пов’язанні із здаванням в оперативну оренду майна у ряд. 06.5.19 «Витрати на операції оренди/лізингу» Додатку IВ (дебет субрахунку 903).

 

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник директора Департаменту
 адміністрування податку на прибуток
та інших податківі зборів (обов’язкових платежів)
ДПА України