22.09.2011

Пошта редакції. Підприємець на єдиному податку та ПДВ

Відповідь на запитання

Підприємець на єдиному податку та ПДВ

 

Чи знято заборону на реєстрацію платниками ПДВ фізичних осіб — підприємців, які сплачують єдиний податок, у зв'язку з недавніми змінами, унесеними до ПКУ відомим Законом № 3609? Що з цього приводу передбачено законопроектом № 8521?

(м. Новоград-Волинський)

 

Ні, не знято.

Якщо говорити точніше, то власне прямої заборони реєструватися платниками ПДВ підприємцям — єдиноподатникам у

ПКУ ніколи й не було, але окремі його норми прописано так, що така заборона з них випливала та продовжує випливати.

Зокрема, з визначення терміна «особа»

стосовно ПДВ, яке міститься в п.п. 14.1.139 ПКУ, випливає, що для цілей розд. V «Податок на додану вартість» особою є:

— суб'єкт господарювання — юридична особа, у тому числі підприємство з іноземними інвестиціями, незалежно від форми та часу внесення таких інвестицій;

— інша юридична особа, яка не є суб'єктом господарювання;

— фізична особа (громадянин України, іноземець та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, що належить згідно із законодавством до підприємницької (

крім фізичних осіб, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності, суб'єктів малого підприємництва відповідно до законодавства), та/або ввозить товари на митну територію України;

— представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи;

— особа, утворена в результаті здійснення спільної діяльності без створення юридичної особи та облік результатів якої ведеться уповноваженим на це сторонами учасником.

Як бачимо,

до числа осіб у цьому випадку підприємці-єдиноподатники не потрапляють, а платниками ПДВ можуть бути тільки ті, хто охоплюється цим терміном (див. ст. 180 ПКУ).

Крім того, в

абз. «в» п.п. 1 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ зазначено, що з 1 січня 2011 року та до внесення змін* до розд. XIV цього Кодексу в частині оподаткування суб'єктів малого підприємництва платники єдиного податку не є платниками низки податків і зборів, у тому числі податку на додану вартість з операцій з постачання товарів та послуг, місце надання яких розташоване на митній території України, за винятком ПДВ, що сплачується юрособами, які обрали ставку оподаткування 6 %.

*Про деякі з таких очікуваних змін ітиметься далі.

На підставі викладеного можна зробити висновок, що з

01.01.2011 р. фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний податок, не є платниками ПДВ. Для тих же з них, хто до зазначеної дати був платником цього податку, ПДВ-реєстрація підлягала анулюванню на підставі п.п. «в» п. 184.1 ПКУ (додатково див. із цього приводу лист ДПАУ від 12.01.2011 р. № 674/7/16-1417 ), відповідно до якого таке анулювання відбувається в разі, якщо будь-яка особа, зареєстрована платником ПДВ, реєструється як платник єдиного податку, умови сплати якого не передбачають сплати ПДВ.

Таким чином, наразі

підприємці-єдиноподатники не можуть бути ні обов'язковими, ні добровільними платниками ПДВ. Додамо, що у зв'язку з прийняттям Закону № 3609 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64) жодних змін, спрямованих на відновлення права зазначених фізосіб на отримання статусу платника ПДВ, до ПКУ не вносилося.

Водночас слід зауважити про

зміни, що плануються у зв'язку з цим, які містяться в законопроекті № 8521 (докладно про нього ми писали у статті «Нова «спрощенка»: готовність № 1» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 45). Нагадаємо: зазначеним законопроектом передбачається запровадження трьох категорій фізосіб-єдиноподатників залежно від їх обсягу доходу протягом календарного року, що передує періоду переходу на «спрощенку», у мінімальних зарплатах (МЗП) на 1 січня звітного року та кількості працівників.

Так-от,

для таких фізосіб III категорії (критерії для яких становлять 2000 МЗП доходу та 10 працівників відповідно) допускається можливість реєструватися платниками ПДВ та сплачувати його на загальних підставах, але тільки в разі вибору ними ставки єдиного податку 3 % від бази оподаткування (ця ставка передбачає окрему сплату ПДВ). Якщо фізична особа — підприємець цієї ж категорії вибере іншу ставку — 5 % від бази оподаткування з уключенням ПДВ до складу єдиного податку, то, зрозуміло, про її реєстрацію платником ПДВ мова йти не може.

На завершення зазначимо, що на сьогодні

законопроект № 8521, який планувалося ввести в дію з 1 липня цього року, пройшов тільки перше читання й остаточна його доля допоки невідома.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик