26.04.2012

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік, нарахована і виплачена в поточному році за поточний рік, не враховується при обчисленні середньої зарплати

Лист від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08

Одноразова винагорода за підсумками роботи за рік, нарахована і виплачена в поточному році за поточний рік, не враховується при обчисленні середньої зарплати

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08

 

Відділ організації заробітної плати та удосконалення законодавства з оплати праці Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянув звернення щодо врахування одноразової винагороди за підсумками роботи за рік при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок), і повідомляє.

Згідно з п. 3 Порядку до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; премії, які мають постійний характер; одноразова винагорода за підсумками роботи за рік і вислугу років, індексація тощо.

Порядком чітко визначені умови врахування одноразових винагород, у т. ч. і винагороди за підсумками роботи за рік, при обчисленні середньої заробітної плати. Такою умовою є її нарахування в поточному році за попередній календарний рік (абзац 2 п. 3 Порядку).

Виходячи зі змісту листа одноразова винагорода за підсумками роботи за 2007 рік була нарахована і виплачена в грудні 2007 року, тобто в поточному році за поточний рік.

Отже, у зазначеному у листі випадку, одноразова винагорода за підсумками роботи за 2007 рік не буде враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати.

 

Начальник відділу Н. Синько