13.12.2012

Бухоблік. Інвестиційна нерухомість (якщо нерухомість придбано для здавання в оренду)

Відповідь на запитання

Інвестиційна нерухомість (якщо нерухомість придбано для здавання в оренду)

 

Підприємство придбало нерухомість виключно для здавання в оренду. Чи потрібно в такому разі підприємству застосовувати норми П(С)БО 32, що стосуються інвестиційної нерухомості, та обліковувати нерухомий об’єкт за встановленими ним правилами?

(м. Одеса)

 

Так, для підприємства придбаний об’єкт буде інвестиційною нерухомістю , що потребує його належного обліку.

Згідно з п. 4 П(С)БО 32 інвестиційна нерухомість — це власні або орендовані на умовах фінансової оренди земельні ділянки, будівлі, споруди, які розташовуються на землі, утримувані з метою отримання орендних платежів та/або збільшення власного капіталу, а не для виробництва та постачання товарів, надання послуг, адміністративної мети або продажу в процесі звичайної діяльності. Отже, нерухомість, придбана підприємством виключно для здавання в оренду, відповідає критеріям інвестиційної нерухомості, тому її облік потрібно вести відповідно до правил, установлених П(С)БО 32.

Нагадаємо особливості такого «інвестиційного» обліку:

— бухгалтерський облік об’єктів інвестиційної нерухомості ведуть на окремому субрахунку 100 «Інвестиційна нерухомість»;

— інвестиційна нерухомість, відображена при придбанні за первісною вартістю (пп. 9 — 14 П(С)БО 32), у подальшому підлягає відображенню в бухобліку та фінансовій звітності (на кожну дату балансу) за одним з указаних у п. 16 П(С)БО 32 методів:

(1) за справедливою вартістю (якщо її можна достовірно визначити);

(2) за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації, з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення (якщо достовірно визначити справедливу вартість неможливо).

Характеристику кожного з методів наведемо в таблиці.

 

 

Оцінка об’єктів інвестиційної нерухомості
(п. 16 П(С)БО 32)

Характеристика методу

Оцінка за справедливою вартістю (ґрунтується на цінах активного ринку в тій же місцевості в подібному стані за подібних умов договорів оренди чи інших контрактів на дату балансу, п. 19 П(С)БО 32).
У подальшому на кожну дату балансу необхідно коригувати вартість інвестиційної нерухомості шляхом порівняння її балансової вартості зі справедливою.
При цьому зміна справедливої вартості на кожну дату балансу — сума збільшення (зменшення) справедливої вартості інвестиційної нерухомості — відображається у складі інших операційних доходів (інших операційних витрат) підприємства
(п. 22 П(С)БО 32)

Оцінка за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації з урахуванням втрат від зменшення корисності та вигод від її відновлення,
що визнаються відповідно до П(С)БО 28*.
Оцінювана за цим методом інвестиційна нерухомість у бухгалтерському обліку не підлягає переоцінці
(п. 18 П(С)БО 32)

Нарахування амортизації

Інвестиційна нерухомість, що оцінюється за справедливою вартістю, у бухгалтерському обліку амортизації не підлягає

У бухгалтерському обліку підлягає амортизації (субрахунок 135 «Знос інвестиційної нерухомості»)

* Щоправда, у цьому випадку, слід зауважити, уникнути необхідності визначення за інвестиційною нерухомістю також і справедливої вартості навряд чи вдасться, оскільки п. 36.5 П(С)БО 32 вимагає при такому методі оцінки наводити у примітках до фінансової звітності щодо інвестиційної нерухомості також і її справедливу вартість.

 

у податковому обліку інвестиційна нерухомість окремо не виділяється, а обліковується за загальними правилами (як будівлі, приміщення) у складі групи 3, та витрати на її придбання (п. 144.1 ПКУ) на загальних підставах підлягають «податковій» амортизації (за винятком земельних ділянок, які обліковуються у групі 1 та амортизації не підлягають). Щоправда, у цьому випадку потрібно зробити одне застереження. Як передбачає п.п. 145.1.9 ПКУ, нарахування «податкової» амортизації здійснюється за методом, визначеним наказом про облікову політику в бухобліку. Проте, як уже зазначалося, згідно з установленими правилами інвестнерухомість, що оцінюється за справедливою вартістю, у бухгалтерському обліку не амортизується (амортизації не підлягає). Проте це не означає, що таку інвестиційну нерухомість також не можна амортизувати і в податковому обліку. Та все ж для уникнення із цього приводу будь-яких непорозумінь краще, щоб у наказі про облікову політику, зокрема, застерігався метод нарахування амортизації для групи «Будівлі, споруди та передавальні пристрої», щодо якого у наказі при цьому уточнювалося, що він також використовується і при нарахуванні «податкової» амортизації за інвестиційною нерухомістю, що оцінюється в бухгалтерському обліку за справедливою вартістю.

Облік операцій з інвестиційною нерухомістю наведемо в таблиці:

 

Облік інвестиційної нерухомості

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

Дт

Кт

доходи

витрати

Придбання об’єкта інвестиційної нерухомості

1

Відображено витрати, пов’язані з придбанням об’єкта інвестиційної нерухомості:

— вартість нерухомості згідно з договором купівлі-продажу

152

631

641

631

— збір до Пенсійного фонду при придбанні нерухомості (1 %)

152

651

— витрати з оформлення права власності на нерухомість

152

377

641

377

2

Оплачено витрати, пов’язані з придбанням нерухомості

631, 651, 377

311

3

Об’єкт інвестиційної нерухомості введено в експлуатацію

100*

152

—*

* Сформовано первісну вартість об’єкта інвестиційної нерухомості (п. 9 П(С)БО 32). У податковому обліку об’єкт зараховано до складу основних засобів групи 3 (п. 145.1 ПКУ). Починаючи з наступного місяця (місяця, наступного за місяцем введення об’єкта в експлуатацію), у податковому обліку за об’єктом інвестиційної нерухомості починає нараховуватися «податкова» амортизація. А от у бухгалтерському обліку об’єкт інвестиційної нерухомості амортизуватиметься лише у разі, якщо вибрано другий метод його оцінки — за первісною вартістю, зменшеною на суму нарахованої амортизації.

Зміна вартості об’єкта інвестиційної нерухомості
(що обліковується на дату балансу за справедливою вартістю)

1

На дату балансу скориговано вартість об’єкта інвестиційної нерухомості у зв’язку зі:

— збільшенням
його справедливої вартості

10

719

—*

— зменшенням
його справедливої вартості

949

10

—*

* На податковий облік коригування, що проводяться, не впливають і у складі «податкових» доходів та «податкових» витрат не відображаються.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик