17.12.2012

Новини законодавства. Суми оплати найманого житла працівникам є базою для нарахування та утримання ЄСВ

Новини від 08.11.2012 р. № 26026/03-20

Суми оплати найманого житла працівникам є базою для нарахування та утримання ЄСВ

 

Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) у листі від 08.11.2012 р. № 26026/03-20 роз’яснив питання щодо нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на витрати підприємства на оплату найманого житла працівникам.

Перш за все ПФУ нагадав, що при визначенні видів виплат, які відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, для нарахування ЄСВ слід користуватися Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5.

Згідно з п.п. 2.3.4 цієї Інструкції виплати, що мають індивідуальний характер (оплата квартири та найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров’я, передплати газет і журналів, протезування, суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством), належать до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Ураховуючи вищезазначене, ПФУ повідомив, що витрати підприємства на оплату найманого житла працівникам є базою для нарахування та утримання ЄСВ.