17.12.2012

Новини законодавства. Щодо сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна

Новини від 15.11.2012 р. № 26859/03-20

Щодо сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна

 

Пенсійний фонд України у листі від 15.11.2012 р. № 26859/03-20 нагадав, що Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР визначено, що об’єктом обкладення цим збором для платників (до яких віднесено підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та фізичних осіб, які придбавають нерухоме майно*) є вартість нерухомого майна, зазначена в договорі купівлі-продажу такого майна.

*За винятком державних підприємств, установ і організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів, установ та організацій іноземних держав, що користуються імунітетами і привілеями згідно із законами та міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також громадян, які придбавають житло і перебувають у черзі на одержання житла або придбавають житло вперше.

Водночас, у разі якщо майнові права на нерухомість передаються від одного власника до другого іншим шляхом, ніж купівля-продаж, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування при здійсненні такої операції з нерухомістю не сплачується.