13.02.2012

Новини законодавства. Підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, можуть працювати на єдиному податку

Новини від 06.01.2012 р. № 432/6/15-2216

Підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, можуть працювати на єдиному податку

 

ДПСУ у листі від 06.01.2012 р. № 432/6/15-2216є роз’яснила деякі питання спрощеної системи оподаткування. Зокрема, у листі розглянуто питання щодо можливості фізичним особам — підприємцям, які надають виключно бухгалтерські послуги, бути платниками єдиного податку.

Як відомо, згідно з п.п. 291.5.2 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи — підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Згідно зі ст. 3 Закону України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.93 р. № 3125-XII аудит — це перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно з вимогами користувачів.

Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передання інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень (ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV).

Таким чином, як справедливо зазначено у листі, діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, тому фізичні особи — підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги, мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування і бути платниками єдиного податку.