30.01.2012

Пошта редакції. Подання форми № 20-ОПП при зміні юридичної адреси

Відповідь на запитання

Подання форми № 20-ОПП при зміні юридичної адреси

 

Наше підприємство змінило своє місцезнаходження. Відповідні зміни внесено через держреєстратора до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Проте за новим місцезнаходженням на облік до податкової служби підприємство ще не взяли. До якої з податкових подавати повідомлення за формою № 20-ОПП?

(м. Київ)

 

Цю ситуацію ні ПКУ , ні Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, не врегульовано. Як ми зазначали, розкриваючи загальні вимоги до подання повідомлення за формою № 20-ОПП (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95), повідомлення за формою № 20-ОПП подається за місцезнаходженням об'єкта (п. 8.1 Порядку № 1588) — до податкового органу або за основним, або за неосновним місцем обліку. Якщо у платника податків виникає об'єкт оподаткування поза основним місцем обліку, то він повинен спочатку стати за місцезнаходженням такого об'єкта на облік за неосновним місцем, і тільки після цього щодо нього подавати повідомлення за формою № 20-ОПП до податкового органу за місцезнаходженням об'єкта оподаткування.

У ситуації, коли платник податків змінює своє місцезнаходження, у зв'язку з чим виникає необхідність у переведенні на обслуговування з одного органу державної податкової служби до іншого, змінюються дані про об'єкт (чи про декілька об'єктів) оподаткування, а саме про його місцезнаходження. Як пропонує п. 8.5 Порядку № 1588, у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме зміни типу, найменування, місцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податків подає відповідне повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією до органу державної податкової служби за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Слід визнати: у чистому вигляді під наведений пункт ситуація, що нами розглядається, не підпадає, оскільки п. 8.5 Порядку № 1588 явно розрахований тільки на випадки, коли зміна місцезнаходження відбулася в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці та не спричинила необхідності переведення на обслуговування з одного органу державної податкової служби до іншого. Проте за відсутності іншої норми, яка б могла врегулювати ситуацію, що виникла, на наш погляд, найбільш обґрунтованим буде такий варіант дій:

— протягом 10 робочих днів із дня внесення держреєстратором змін до відомостей про юридичну особу в частині її місцезнаходження підприємству слід подати до податкового органу за своєю старою адресою форму № 20-ОПП з кодом ознаки «3» — надання інформації у зв'язку зі зміною відомостей про об'єкт оподаткування (приклад заповнення форми № 20-ОПП у цьому випадку див. на с. 42);

— після того як підприємство візьмуть на облік у податковому органі за його новою адресою державної реєстрації (а це зазвичай відбувається досить нешвидко), йому необхідно буде подати форму № 20-ОПП до податкової за новим основним місцем обліку з кодом ознаки «1» — первинне надання інформації про об'єкти оподаткування.

Наостанок, ще раз звернемо увагу, що з 6 січня 2012 року з набуттям чинності Порядком № 1588, що прийшов на заміну Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженому наказом ДПАУ від 22.12.2010 р. № 979, діє дещо оновлена форма повідомлення № 20-ОПП. Зміни переважно звелися до того, що, по-перше, було додано клітинку, якої не вистачало для реєстраційного номера облікової картки керівника платника податків (раніше їх було дев'ять замість десяти), по-друге, до можливих варіантів стану об'єкта додано такі стани, як «орендується» та «здається в оренду».

 

Олена Уварова, юрист