18.06.2012

Ви нам писали. Єдиноподатник повертає «стару» передоплату: як прибрати зайві доходи

Стаття

Єдиноподатник повертає «стару» передоплату: як прибрати зайві доходи

 

Приводом для написання статті став черговий лист читача, який цікавиться можливістю коригування доходу при поверненнях в єдиноподатника. Ситуація така: підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 %, у листопаді 2011 року отримало від замовника передоплату за товар. З 01.01.2012 р. підприємство перейшло на нову спрощенку, ставши платником єдиного податку за ставкою 5 %. У квітні 2012 року підприємство здійснило повернення отриманої в листопаді 2011 року передоплати. Як в обліку єдиноподатника здійснити коригування у зв'язку з поверненням передоплати?

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Декларація єдиноподатника-юрособи — Податкова декларація платника єдиного податку, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1688.

 

Що говорить ПКУ

Для відповіді на поставлене запитання, насамперед, потрібно визначитися з наслідками повернення передоплати для єдиноподатника-юрособи, що діють сьогодні.

Згідно з п.п. 5 п. 292.11 ПКУ не включаються до складу доходу платника єдиного податку суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається в результаті повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

При цьому слова з п. 292.11 ПКУ «не включаються» до доходу єдиноподатника слід розуміти як «виключаються» (тобто віднімаються) із доходу єдиноподатника, на це ми неодноразово звертали вашу увагу (див. «Повернення та спрощена система оподаткування» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 100, с. 34, «Доходи єдиноподатника» //
«Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 11).

Отже, сенс наведеної норми, що стосується повернення авансів, передоплат, такий:

— спочатку при продажу товару сума грошових коштів (у тому числі й передоплат), отриманих від покупця, потрапляє до доходу єдиноподатника, з якого сплачується єдиний податок;

— у разі зворотного повернення покупцю грошей суму доходу потрібно зменшити.

 

Що говорять податківці

Як саме це зробити, податківці не пояснюють, а лише зазначають, що на дату повернення грошових коштів на суму авансу єдиноподатнику потрібно зменшити дохід (див. консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2012, № 11, с. 28). При цьому якщо гроші повертаються, однак договір не розривався, листа-заяви про повернення грошових коштів немає, то в цьому випадку для зменшення доходу немає підстав.

 

Відображаємо повернення

Отже, керуючись нормами ПКУ, а також дотримуючись роз'яснень податківців, на наш погляд, шляхом зменшення доходу періоду можна відкоригувати і повернення за «старими» постачаннями, що виникли в єдиноподатника до 01.01.2012 р. та потрапили до об'єкта обкладення єдиним податком того періоду. І це навіть незважаючи на те, що сума податкового зобов'язання у 2011 році розраховувалася виходячи зі старої ставки єдиного податку (10 %) та сплачувалася до бюджету в розмірі 43 % нарахованого єдиного податку.

Повернення передоплати в бухгалтерському обліку відображається проводкою Дт 681 — Кт 311. Одночасно з цим записом підприємство-єдиноподатник і зможе зменшити дохід за результатами півріччя 2012 року. Адже згідно з п.п. 296.1.3 ПКУ єдиноподатники-юрособи при визначенні доходу повинні використовувати дані бухгалтерського обліку. Головне, щоб у нього була для цього підстава: розірвання договору чи лист-заява про повернення.

Зменшення доходу, пов'язане з поверненням покупцю передоплати (авансу), слід здійснювати в декларації періоду проведенням повернення шляхом зменшення показника доходу за рядком 3 Декларації єдиноподатника-юрособи на суму передоплати, що повертається. І виходячи з отриманої суми доходу й розраховуватиметься єдиний податок за поточний звітний період.

Докладніше наслідки повернення розглянемо на числовому прикладі.

Приклад. Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 10 % у листопаді 2011 року отримало передоплату за товар у сумі 10000 грн. У тому ж періоді підприємство врахувало цю суму у складі виручки та нарахувало єдиний податок. З 01.01.2012 р. підприємство перейшло на нову спрощену систему оподаткування, ставши платником єдиного податку за ставкою 5 %. У квітні 2012 року воно здійснило повернення передоплати, отриманої в листопаді 2011 року.

У підприємства при заповненні Декларації єдиноподатника-юрособи за півріччя 2012 року (як це зробити, ми писали у статті «Порядок заповнення декларації платника єдиного податку — юрособи» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 31, с. 36) з урахуванням повернень може бути два варіанти:

1 варіант . Сума доходу в періоді повернення передоплати більше суми передоплати, що повертається покупцю (Д > В). У цьому випадку після зменшення доходу періоду на суму повернення до рядка 3 Декларації єдиноподатника-юрособи потрапить додатна різниця:

 

Якщо дохід у періоді повернення перевищує суму повернення

IV квартал 2011 року

Півріччя 2012 року

рядок 2 Розрахунку*

дохід періоду

сума повернення

рядок 3 Декларації за півріччя 2012 року

10000

15000

10000

5000

 

2 варіант . Сума доходу в періоді повернення передоплати менше суми передоплати, що повертається (Д < В). У цьому випадку після зменшення доходу періоду на суму повернення в рядку 3 Декларації єдиноподатника-юрособи за півріччя 2012 року опиниться нульове значення — ставиться прокреслення. А вже за підсумками наступного періоду в рядку 3 Декларації єдиноподатника-юрособи за три квартали 2012 року відбудеться залишкове зменшення суми доходу на суму повернення:

 

Якщо дохід у періоді повернення менше суми повернення

IV квартал 2011 року

Півріччя 2012 року

Три квартали 2012 року

рядок 2 Розрахунку*

дохід періоду

сума повернення

рядок 3 Декларації

дохід періоду

рядок 3 Декларації

10000

8000

10000

16000

6000

 

Як бачимо, керуючись нормами чинного законодавства, спираючись на роз'яснення податківців, а також використовуючи наші рекомендації, підприємство-єдиноподатник без проблем зможе врахувати повернення передоплат, у тому числі й за старими постачаннями.

 

* Розрахунок сплати єдиного податку суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи за IV квартал 2011 року.