21.05.2012

Новини законодавства. Збитковість діяльності — не підстава для визнання діяльності негосподарською

Новини від 15.12.2011 р. №

Збитковість діяльності — не підстава для визнання діяльності негосподарською

 

У ході судового процесу встановлено, що підприємство реалізовувало власну продукцію за цінами, нижчими за собівартість. У ході перевірки податковий орган вирішив, що підприємством здійснювалася негосподарська діяльність — діяльність, яка не передбачає отримання прибутку. Цей факт спричинив донарахування податкового зобов’язання з податку на прибуток і штрафних санкцій.

Оскаржуючи податкове повідомлення-рішення, суб’єкт господарювання навів аргументи, що такі дії були обумовлені необхідністю в перший рік діяльності підприємства пошуку постійних покупців і закріплення на ринку за рахунок якості продукції. Причому за результатами фінансово-господарської діяльності в період, який перевіряється, був отриманий прибуток , що спростовує висновки податкового органу про здійснення діяльності, яка не передбачає мети одержання прибутку.

Приймаючи сторону платника податків , ВАСУ в рішенні від 15.12.2011 р. № К-35575/09 зазначає, що збитковість господарської операції не може бути підставою для визначення виробничої діяльності як негосподарської. Господарська операція, спрямована на отримання доходу, не завжди може мати позитивний економічний ефект, що є об’єктивним процесом здійснення госпдіяльності , оскільки при здійсненні господарських операцій існує звичайний комерційний ризик не отримати дохід від конкретної операції.

У свою чергу, питання про наявність підстав для віднесення витрат, понесених у зв’язку зі здійсненням такої діяльності, до податкових витрат має вирішуватися з урахуванням конкретних обставин здійснення господарської діяльності платника податку, зокрема справжніх намірів платника податків, об’єктивних умов, які вплинули на фінансові результати господарської діяльності.