21.05.2012

Відображення пільгових операцій у податковій накладній та звітності з ПДВ

Стаття

Відображення пільгових операцій у податковій накладній та звітності з ПДВ

 

У тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 32, присвяченому пільгам, розглядалося, що таке пільга, порядок витрачання пільгових коштів, заповнення податкового звіту про пільги, а також розрахунок курсових різниць за пільговими заборгованостями. Сьогодні, на продовження цієї теми, приділимо увагу виключно пільгам з ПДВ: розберемося, як відобразити пільгові операції в податковій накладній та Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, а також за результатами звітного періоду — у декларації з ПДВ.

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Порядок № 1002 — Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1002.

Порядок № 1379 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 01.11.2011 р. № 1379.

Порядок № 1492 — Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом МФУ від 25.11.2011 р. № 1492.

Порядок № 1246 — Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

Порядок № 167 — Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджений наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167.

Довідник пільг № 61 — Довідник № 61 податкових пільг станом на 01.04.2012, доведений листом ДПСУ від 30.03.2012 р. № 61.

 

Визначаємося з пільгою

У п. 30.9 ПКУ передбачені такі пільги при сплаті податків (зборів):

установлення зниженої ставки податку та збору. Щодо ПДВ згідно зі ст. 193 ПКУ знижена ставка податку складає 0 %. Якщо виходити зі змісту Порядку № 167 і Довідника пільг № 61, то нульова ставка з ПДВ є пільгою. Ця пільга надається не окремим платникам податку, а застосовується при здійсненні операцій з постачання певних товарів (послуг), визначених ст. 195 ПКУ. Проте, на наш погляд, нульову ставку за експортними операціями логічніше було б визнавати однією з базових ставок, поряд зі ставкою 20 %, адже «експортна» нульова ставка з ПДВ служить не стільки для звільнення від оподаткування, скільки для цілей уникнення подвійного оподаткування;

звільнення від сплати податку та збору. Щодо ПДВ ця пільга застосовується не до окремого платника ПДВ, а при здійсненні операцій з постачання окремих товарів (послуг), звільнених від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнених від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ, звільнених від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод). На це звертають увагу і податківці в листі ДПСУ від 20.01.2011 р. № 1390/7/16-1517-01.

Зверніть увагу: постачання, що не обкладаються ПДВ, пільгою не є — на них податкова накладна не виписується. За правилами п. 6 Порядку № 1002 неоподатковувані постачання/придбання повинні відображатися в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, хоча податківці підходять до цього вибірково (наприклад, ДПСУ вважає (див. ЄБПЗ за кодом 130.23, лист ДПАУ від 05.09.2011 р. № 9962/5/15-3416), що послуги, надані нерезидентом за межами митної території України, у Реєстрі не відображаються).

 

Відображаємо пільгові постачання товарів (послуг)

Для зручності таку інформацію надамо в табл. 1 на с. 16.

 

Відображаємо пільгові придбання товарів (послуг)

Для зручності таку інформацію надамо в табл. 2 на с. 20.

 

Повернення за пільговими постачаннями

Загальний порядок проведення коригування ПДВ при перегляді договірних зобов'язань регулює ст. 192 ПКУ. Передбачений нею механізм коригування передбачає таке: якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та одержувача підлягають відповідному коригуванню.

Зменшення суми податкових зобов'язань платника податку — постачальника при зміні компенсації вартості товарів (послуг), наданих особам, які не були платниками цього податку на момент такого постачання, дозволяється лише:

а) при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням одержувачу повної грошової компенсації їх вартості;

б) при перегляді цін, що пов'язано з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Документально оформити перерахунок ПДВ, що здійснюється, у такому разі допомагає Розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної, затвердженої наказом № 1379, далі — розрахунок коригування (РК)). На його підставі продавець відповідно коригує раніше нараховані податкові зобов'язання, а покупець — податковий кредит.

І хоча повернення, зміна ціни постачання, повернення передоплати, зміна номенклатури* за звільненими та нульовими операціями, по суті, не потребують здійснення коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту внаслідок їх відсутності (пільговості операцій), проте податківці (див. ЄБПЗ у розділі 130.10) вимагають у цих випадках проводити коригування згідно зі ст. 192 ПКУ. У цьому випадку продавець, як і при поверненнях за непільгованими операціями з постачання товарів (послуг), повинен виписати РК до податкової накладної. Причому тут, зважаючи на відсутність самого ПДВ, фактично коригуються лише обсяги постачання.

* На думку податківців (див. ЄБПЗ, розділ 130.10), зміна номенклатури товарів також є зміною суми компенсації їх вартості, оскільки один вид товарів за кількістю або вартістю зменшується, а інший на відповідну суму збільшується.

Порядок відображення коригувань за пільговими постачаннями товарів (послуг) у постачальника для зручності наведемо в табл. 3 на с. 21, а у покупця — у табл. 4 на с. 23.

 

Якщо за пільговим товаром було помилково нараховано ПЗ

При коригуванні податкових зобов'язань, якщо за пільговим товаром було помилково нараховано податкові зобов'язання з ПДВ, то їх теж слід зменшити через ряд. 8.1.1 і додаток Д1, виписавши при цьому РК до податкової накладної. Такий висновок випливає з консультації ЄБПЗ (розділ 130.10), де податківці також звертають увагу, що обов'язковою умовою для такого коригування є факт повернення грошей покупцю на суму ПДВ. Водночас, ми вважаємо, що в цій ситуації логічніше домовитися про збільшення ціни такого товару на суму ПДВ, тоді в РК у графі 2 необхідно відобразити запис «Зміна ціни товару», а також показати «з мінусом» товар, раніше відображений з ПДВ у графах 8, 9 і 10, і тут же зробити запис «з плюсом», де відобразити товар зі збільшеною ціною, але вже без ПДВ, у графах 8, 9 і 12.

 

Таблиця 1

Відображення постачання пільгових товарів (послуг) у податковій накладній та звітності з ПДВ

Вид документа

Постачання товарів (послуг), що оподатковуються за нульовою ставкою

Постачання товарів (послуг), які звільнено від ПДВ

1

2

3

Податкова накладна (ПН)

 

Постачання на території України

Постачання на території України

1. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця (п. 201.4 ПКУ). Оригінал податкової накладної видається покупцю, а копія залишається у продавця. При постачанні одному покупцю одночасно товарів/послуг, що обкладаються ПДВ за різними ставками (основною та нульовою ставкою ПДВ), — складається одна ПН, у якій заповнюються відповідні графи 7, 9 і 12 (п. 9 Порядку № 1379).
2. Така ПН заповнюється в загальному порядку (указується дата виписки, дані покупця, форма розрахунків, вид договору тощо). Про заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с.12 та № 35, с. 10. У розділі I графи 9 наводиться обсяг постачання, який переноситься до графи 12. А в розділі III у графі 9 «нульової» ПН замість суми ПДВ проставляється «0» (п. 11 Порядку № 1379).
4. ПН, складені на «нульові» постачання, за загальним правилом реєструвати в ЄРПН не потрібно (виняток становлять постачання імпортованих або підакцизних товарів, див. «Реєстрація податкових накладних» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с. 31 та № 40, с. 5). Тому позначка в полі «Включено до ЄРПН» не ставиться

1. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця (п. 201.4 ПКУ), у тому числі й у разі передоплати (див. лист ДПСУ від 25.10.2011 р. № 4261/6/15-3415-04). Оригінал податкової накладної видається покупцю, а копія залишається у продавця.
2. У разі постачання одному покупцю одночасно товарів/послуг, що обкладаються ПДВ, і таких, що від цього податку звільнені, складаються окремі ПН (тобто заповнення в одній ПН одночасно граф 8, 9, 10 і графи 11 не допускається) (п. 9 Порядку № 1379). Причому зверніть увагу: у цьому випадку (при пільгових постачаннях) проставляти тип причини 09 у шапці «пільгової» податкової накладної не потрібно, оскільки його призначено для зовсім іншої «особливої» ситуації (випадку нарахування ПДВ відповідно до п. 198.5 розд. V ПКУ, коли товари, послуги, при придбанні яких сума «вхідного» ПДВ потрапила до податкового кредиту, згодом стали фактично використовуватися в пільгових операціях, і коли обидва примірники податкової накладної, виписаної за нарахованим у зв’язку з цим «самому собі» ПДВ, залишаються у платника податків, який їх виписав, п. 8 Порядку № 1379).
3. Пільгова ПН заповнюється в загальному порядку (указуються дата виписки, дані покупця, форма розрахунків, вид договору тощо). Про заповнення обов’язкових реквізитів податкової накладної див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с.12 та № 35, с. 10. Обсяги постачання, звільнені від обкладення ПДВ, указуються у графі 11
та переносяться до графи 12.

4. У розділі III за графою 11 ПН проставляється відмітка «Без ПДВ», з посиланням на відповідну законодавчу підставу такого звільнення, тобто пункт та/або підпункт «пільгової» ст. 197 ПКУ або підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (п. 10 Порядку № 1379). Для цього передбачено спеціальну виноску (3) у нижній частині ПН.
5. ПН, складені на звільнені від ПДВ постачання, реєструвати в ЄРПН не потрібно (виняток становлять постачання імпортованих або підакцизних товарів). Тому позначка в полі «Включено до ЄРПН» не ставиться

Експортні постачання

1. ПН виписується в момент виникнення податкових зобов’язань (п. 201.4 ПКУ), а отже, при експорті її слід скласти за датою фактичного вивезення товару, зазначеною у ВМД (підтверджується відміткою «товари вивезені»), навіть якщо мала місце авансова оплата (п. 187.11 ПКУ). Саме ця дата повинна фігурувати в полі «Дата виписки податкової накладної».

2. Усі примірники такої ПН залишаються у постачальника. У її верхній частині в полі «Залишається у продавця (тип причини)» проставляється відмітка «Х» та код причини «07» (п. 8 Порядку № 1379).
3. В індивідуальному податковому номері (у дванадцятій клітинці) та номері свідоцтва (у десятій клітинці) покупця проставляється «0» (п. 8.1 Порядку № 1379).
4. Щодо найменування та місцезнаходження покупця податківці (див. розділ 130.21 ЄБПЗ) указують на те, що до цих полів повинні вноситися відповідні реквізити покупця-нерезидента: найменування нерезидента, а в місцезнаходженні покупця — країна нерезидента.
5. Якщо експорт здійснюється за сприяння посередника (наприклад, комісіонера), то в полі «Вид цивільно-правового договору» комітент повинен вказати «Договір комісії» (див. ЄБПЗ у розділі 130.12). Комісіонер експортну ПН взагалі не складає.
6. Якщо експортна операція оподатковується за ставкою 0 %, то обсяги постачання вказуються у графі 10, при цьому в розділі III за графою 10 замість суми ПДВ проставляється «0» (п. 11 Порядку № 1379). Якщо експортна операція звільняється від ПДВ (наприклад, за операціями, обумовленими в пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ та п. 210.7 ПКУ), то обсяги постачання вказуються у графі 11*.
7. Реєструвати такі ПН у ЄРПН не потрібно, що випливає з п. 4 Порядку № 1246. Тому відмітка в полі «Включено до ЄРПН» не ставиться

 

 

Експортні постачання

Експорт звільнених від оподаткування товарів (за винятком операцій, обумовлених у пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і п. 210.7 ПКУ) відображається у звітності як традиційний експорт зі ставкою 0 % (див. графу 2 табл. 1). Це пов’язане з тим, що згідно з п. 195.2 ПКУ пільга при експорті зазначених товарів не зберігається, а діє нульова ставка ПДВ

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

 

Постачання на території України

Постачання на території України

До Реєстру вносяться й операції, що оподатковуються за ставкою 0 % (п. 6 Порядку № 1002).
Дані «нульової» ПН будуть підставою для заповнення розділу I Реєстру:
 — у графі 1 зазначається порядковий номер запису в Реєстрі;

— у графі 2 вказується дата виписки ПН;
 — у графі 3 вказується порядковий номер ПН — графа 1 Реєстру;
 — у графі 4 зазначається «ПН»;
 — у графах 5 і 6 наводяться найменування та індивідуальний номер покупця відповідно, якщо він є платником;
 — у графах 7 і 10 — указується обсяг постачання

До Реєстру вносяться й операції, звільнені від обкладення ПДВ (п. 6 Порядку № 1002).
Дані «пільгової» податкової накладної (ПН) будуть підставою для відображення звільнених від обкладення ПДВ постачань у розділі I Реєстру:
 — у графі 1 зазначається порядковий номер запису в Реєстрі;

— у графі 2 вказується дата виписки ПН — графа 1 Реєстру;
 — у графі 3 вказується порядковий номер ПН;
 — у графі 4 зазначається «ПН»;
 — у графах 5 і 6 наводяться найменування та індивідуальний номер покупця відповідно;
 — у графах 7 і 11 — указується обсяг постачання

Експортні постачання

Дані ВМД і ПН зі ставкою 0 % будуть підставою для відображення таких постачань у Реєстрі.
Графи розділу I Реєстру заповнюються в такому порядку (див. ЄБПЗ у розділі 130.23):
 — у графі 1 указується порядковий номер запису в Реєстрі;
 — у графі 2 вказується дата виписки ПН (відповідає даті оформлення ВМД);
 — у графі 3 зазначаються останні 6 символів реєстраційного номера ВМД (див. лист ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2049/7/16-1117);
 — у графі 4 зазначається «ВМД»;
 — у графі 5 згідно з роз’ясненнями податківців слід указати країну нерезидента та його найменування;
 — у графі 6 слід проставити «0»;
 — обсяг експорту (митна вартість експортованих товарів за курсом НБУ на дату складання ВМД) указується у графі 7 та дублюється у графі 12

Декларація з ПДВ та додатки

 

Експортні постачання

1. Операції, звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 ПКУ, тимчасово звільнені від оподаткування відповідно до підрозд. 2 розд. XX ПКУ, звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод), відображаються в рядку 5 декларації (заповнюється лише колонка А). Сюди потрапляє й експорт за операціями, обумовленими в пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і п. 210.7 ПКУ.

2. Підставою для заповнення колонки А рядка 5 декларації буде рядок 11 розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних.
3.
У разі здійснення у звітному періоді операцій, звільнених від обкладення ПДВ, у декларації заповнюється додаток 6 Довідка (Д6), де інформація про них наводиться в табл. 3. При цьому:
 — у графі « № з/п» ставиться порядковий номер операції;
 — у графі «Назва операції» вказуються вид операції та підпункт ПКУ, відповідно до якого таку операцію звільнено від оподаткування;
 — у графі «Сума» вказується сума операції (обсяг постачання за такою операцією)**

1. За наявності експортних операцій разом з декларацією з ПДВ необхідно подавати оригінали відповідних ВМД (п. 200.8 ПКУ). Якщо декларація подається в електронній формі, то оригінал ВМД подається окремо в порядку, передбаченому для подання звітності в паперовому вигляді (п. 18 розд. ІІІ Порядку № 1492).

2. Експортні операції, оподатковувані за ставкою 0 % згідно з вимогами п.п. 195.1.1 ПКУ, відображаються в рядку 2.1 декларації (заповнюється лише колонка А). Тут також фіксується експорт товарів (супутніх послуг), звільнених від оподаткування на митній території України відповідно до положень розд. V ПКУ — згідно з п. 195.2 ПКУ пільга при експорті вказаних товарів не зберігається, а діє нульова ставка ПДВ (за винятком пільгованих експортних операцій, обумовленим у пп. 15, 16, 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ і п. 210.7 ПКУ, щодо яких нульова ставка не застосовується — ці операції відображаються в рядку 5 декларації).
3. Підставою для заповнення колонки А рядка 2.1 буде графа 12 розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних

Інші постачання, оподатковувані за ставкою 0 %

1. Операції, оподатковувані за ставкою 0 % згідно з вимогами пп. 195.1.2, 195.1.3, п. 211.1, п. 8, п. 22 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, відображаються в рядку 2.2 (заповнюється лише колонка А) декларації.
2.
Підставою для заповнення колонки А рядка 2.2 декларації буде графа 10 розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних **

* Такі операції в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних і в Декларації з ПДВ відображаються як операції, звільнені від оподаткування.

** У додатку Д5 експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, а також операції, звільнені від обкладення ПДВ, не відображаються.

 

Таблиця 2

Відображення придбання товарів (послуг), оподатковуваних за ставкою 0 % та звільнених від ПДВ

Вид документа

Придбання товарів (послуг), оподатковуваних за ставкою 0 % та звільнених від ПДВ

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

Обсяги звільнених товарів/послуг відображаються в розділі II Реєстру залежно від напряму використання таких товарів/послуг:
 — у графі 1 указується порядковий номер запису в Реєстрі;
 — у графі 2 вказується дата отримання ПН (іншого документа, визначеного пп. 201.10 і 201.11 ПКУ);
 — до граф 3, 4 переносяться відповідні реквізити ПН чи іншого документа (дата виписки, порядковий номер);
 — у графі 5 указується вид документа — ПН (згідно з п. 11.4 Порядку № 1002);
 — у графі 6 — найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи — підприємця) постачальника;
 — в графі 7 — ІПН постачальника — платника ПДВ;
 — у графі 8 — загальна сума, уключаючи ПДВ;
 — якщо такі товари/послуги отримуються для використання в операціях, що оподатковуються за ставкою 20 % або 0 %, то їх вартість відображається у графі 9;
 — якщо такі товари/послуги отримуються для використання у звільнених операціях або операціях, які не є об’єктом оподаткування, то їх вартість відображається в графі 11;
 — якщо звільнені товари/послуги отримуються для використання не в господарській діяльності, то їх вартість відображається у графі 13;
 — якщо такі товари/послуги отримуються для використання в операціях з постачання послуг, місце постачання яких за межами митної території України, то їх вартість відображається в графі 15.
Згідно з абзацом третім п. 11.9 Порядку № 1002 в разі придбання у платника ПДВ товарів/послуг та ОЗ, що звільнені від оподаткування та не є об’єктом оподаткування, а також придбання в особи — неплатника ПДВ, у графах 10, 12, 14 і 16 робиться відмітка «Ø» (що означає нуль, як роз’яснювалося в листі ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2049/7/16-1117)

Декларація з ПДВ та додатки *

1. Придбані на митній території України товари/послуги та необоротні активи, оподатковувані за ставкою 0 % та звільнені від ПДВ (без ПДВ), які в подальшому використовуватимуться в операціях, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20 % і 0 %, відображаються в рядку 11.1 декларації. Підставою для заповнення колонки А рядка 11.1 буде графа 9 розділу II Реєстру.
2. Придбані на митній території України товари/послуги та необоротні активи, оподатковувані за ставкою 0 % та звільнені від ПДВ (без ПДВ), які в подальшому використовуватимуться в операціях, що не є об’єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ), та/або звільнені від оподаткування (ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. XX ПКУ, міжнародні договори), та/або не обкладаються ПДВ (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України), відображаються в рядку 11.2 декларації. Підставою для заповнення колонки А рядка 11.2 будуть графи 11, 15 розділу II Реєстру.
Такої ж думки дотримуються й податківці (див. ЄБПЗ у розділі 130.25)

* У додатку Д5 експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, а також операції, звільнені від обкладення ПДВ, не відображаються.

 

Таблиця 3

Відображення у постачальника коригувань за пільговими операціями у РК та звітності з ПДВ

Вид документа

Постачання товарів (послуг), оподатковуваних за нульовою ставкою

Постачання товарів (послуг), звільнених від ПДВ

1

2

3

Розрахунок коригування
(додаток 2 до ПН)

Згідно з п. 18 Порядку № 1379 у разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної). За роз’ясненнями податківців, такий розрахунок виписується в день повернення товарів або коштів за товари (послуги) незалежно від того, здійснювалася така операція в тому самому звітному періоді, в якому була виписана податкова накладна за першою подією (оплатою або відвантаженням), чи в іншому періоді (див. консультацію податківців у розділі 130.10 ЄБПЗ). Детальніше про заповнення заголовної частини РК див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 8, с. 24

В основній частині РК при здійсненні коригувань за «нульовими» постачаннями вказуються:
 — у графі 1 — дата коригування;
 — у графі 2 — причина коригування:
1) якщо це «Зміна обсягу постачання», то заповнюється графа 6 (показується коригування обсягу + або -) та графа 7, у графі 11 показується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
2) якщо це «Зміна ціни товару», то відповідно заповнюються графи 8 і 9, а також у графі 11 указується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
3) якщо це «Зміна номенклатури товару», то непотрібну номенклатуру прибираємо (у графах 6, 7 і 11 ставимо показники з мінусом), а потім додаємо нову номенклатуру, заповнюючи ті самі рядки, тільки з плюсом;
 — у графі 3 наводиться номенклатура товарів/послуг, вартість або кількість яких коригується;
 — у графі 4 вказується код товарів згідно з УКТЗЕД при коригуваннях щодо підакцизних та імпортних товарів

В основній частині РК при здійсненні коригувань за звільненими від ПДВ постачаннями вказуються:
 — у графі 1 — дата коригування;
 — у графі 2 — причина коригування:
1) якщо це «Зміна обсягу постачання», то заповнюється графа 6 (показується коригування обсягу + або -) та графа 7, у графі 12 показується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
2) якщо це «Зміна ціни товару», то відповідно заповнюються графи 8 і 9, а також у графі 12 вказується коригований обсяг з потрібним знаком (+ або -);
3) якщо це «Зміна номенклатури товару», то непотрібну номенклатуру відмінусовуємо (у графах 3, 6, 7 і 12 ставимо показники з мінусом), а потім приплюсовуємо нову номенклатуру, заповнюючи ті самі рядки, тільки з плюсом;
 — у графі 3 наводиться номенклатура товарів/послуг, вартість або кількість яких коригується;
 — у графі 4 вказується код товарів згідно з УКТЗЕД при коригуваннях за підакцизними та імпортними товарами

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

До розділу I Реєстру виданих та отриманих податкових накладних дані РК заносяться з відповідними знаками «+» (плюс) або «-» (мінус) (п. 9.8 Порядку № 1002), з проставлянням у графі «вид документа» умовного позначення «РК» (або «РК02», тобто зазначенням типу причини «02» — постачання неплатнику ПДВ — якщо покупець є неплатником ПДВ)

За «експортними» коригуваннями у графі 5 слід указати країну нерезидента та його найменування, у графі 6 зазначається «0», обсяги з відповідним знаком (+, -) відображаються у графі 12.

За іншими «нульовими» коригуваннями у графах 5 і 6 наводяться найменування та індивідуальний номер покупця, у графі 10 розділу I Реєстру зазначається обсяг з відповідним знаком (+, -)

За звільненими від ПДВ коригуваннями обсяги з відповідним знаком (+, -) відображаються у графі 11 розділу I Реєстру

Додаток Д1

Керуючись п. 3.9 Порядку № 1492, платник повинен заповнити додаток 1 до декларації «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)» та в разі проведення коригування за операціями, оподатковуваними за ставкою 0 % та звільненими від ПДВ. Цей додаток заповнюється в розрізі контрагентів та РК до податкових накладних. У цьому випадку в цьому додатку заповнюється табл. 1

При коригуванні «нульових» операцій у табл. 1, як роз’яснюють податківці (див. п. 4 розд. II листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517), коригування обсягів відображають за графою 9 з відповідним знаком (+, -), заповнюючи при цьому графу 10 з прокресленням.
Якщо коригування здійснюються, але суми не змінюються (наприклад, при зміні тільки товарної номенклатури), то у графах 9 і 10 додатка Д1 проставляють «0».
Якщо коригувальні операції здійснюються за «нульовою» ПН з неплатником ПДВ, то обидва примірники розрахунку коригування (як і «коригована» податкова накладна) залишаються у постачальника. Заповнюючи таблицю 1 додатка Д1 у такому разі, у графі 7 потрібно поставити прокреслення (якщо декларація подається в паперовому вигляді), або комірка залишається незаповненою — для електронної форми декларації (див. ЄБПЗ 130.25), а у графі 3 — «0» (нуль), указуючи на те, що товар повертає неплатник.
Дані таблиці 1 додатка Д1 є підставою для заповнення рядка 8.1 декларації

Якщо розрахунок коригування виписується за операціями, звільненими від ПДВ, коригування обсягів відображають за графою 9 з відповідним знаком (+, -), а у графі 10 доцільніше проставити відмітку (Х), яка допоможе відстежити такі «пільгові» коригування при заповненні декларації.
Якщо за такими операціями коригування здійснюються, але суми не змінюються (при зміні товарної номенклатури), то у графах 9 і 10 додатка 1 проставляється «0».
Дані таблиці 1 додатка Д1 є підставою для заповнення рядка 8.1.1 декларації

Додаток Д5*

Декларація з ПДВ

«Нульові» коригування відображаються в рядку 8.1 декларації з відповідним знаком (+, -) — причому в цьому випадку заповнюється лише колонка А декларації. Те, що повернення товарів/послуг, оподатковуваних за ставкою 0 %, слід відображати в ряд. 8.1, а не 8.1.1, випливає з формули розрахунку ЧВ (див. гр. 4 табл. 1 додатка Д7).
Ураховуючи, що при коригуваннях операцій, оподатковуваних за нульовою ставкою, фактично коригуються лише обсяги постачання і в рядку 8.1 декларації має заповнюватися лише колонка А (без колонки Б), то платнику податків разом з декларацією в такому разі слід подати довідку (довільної форми), що пояснює причину коригування (п. 4 розд. II листа ДПАУ від 04.12.2009 р. № 27084/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 21)

Дані таблиці 1 додатка Д1 є підставою для заповнення рядка 8.1.1 декларації.
Коригування за операціями, звільненими від обкладення ПДВ, відображаються в рядку 8.1 декларації з відповідним знаком (+, -), причому в цьому випадку заповнюється тільки колонка А декларації

* А от додаток Д5 до декларації «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)» не заповнюється. Експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, операції, звільнені від обкладення ПДВ, а також РК за ними в додатку Д5 не відображаються.

 

Таблиця 4

Відображення у покупця коригувань за пільговими операціями в РК та звітності з ПДВ

Вид документа

Придбання товарів (послуг), оподатковуваних за ставкою 0 % та звільнених від ПДВ

1

2

Реєстр виданих та отриманих накладних (Реєстр)

До розділу II Реєстру виданих та отриманих податкових накладних дані РК заносяться з відповідними знаками «+» (плюс) або «-» (мінус) (п. 11.9 Порядку № 1002), з проставлянням у графі 5 «вид документа» умовного позначення «РК»:
 — якщо такі товари/послуги отримувалися для використання в операціях, оподатковуваних за ставкою 20 % або 0 %, то їх вартість відображається у графі 9;
 — якщо такі товари/послуги отримувалися для використання у звільнених операціях або операціях, які не є об’єктом оподаткування, то їх вартість відображається у графі 11;
 — якщо звільнені товари/послуги отримувалися для використання не в господарській діяльності, то їх вартість відображається у графі 13;
 — якщо такі товари/послуги отримувалися для використання в операціях з постачання послуг, місце постачання яких за межами митної території України, то їх вартість відображається у графі 15

Додаток Д1

Платник повинен заповнити додаток Д1 до декларації «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)» і в разі проведення коригування за операціями, оподатковуваними за ставкою 0 % та звільненими від ПДВ. Цей додаток заповнюється в розрізі контрагентів та РК до податкових накладних. У цьому випадку в цьому додатку заповнюється табл. 2 (навіть незважаючи на те, що ця таблиця призначена для коригування обсягів придбання, уключених до рядка 10). Наприклад, у разі повернення товару, купленого без ПДВ, який призначався для оподатковуваних операцій (за ставкою 20 % або 0 %), і був відображений у рядку 11.1 декларації з ПДВ, податківці пропонують використовувати саме цю таблицю (див. ЄБПЗ, розділ 130.23).
При коригуванні як «нульових» операцій, так і операцій, звільнених від ПДВ, у табл. 2, коригування обсягів відображають у графі 9 з відповідним знаком (+, -). У графі 10 за «нульовими» коригуваннями ставиться прокреслення, а при коригуваннях операцій, звільнених від ПДВ, ставиться позначка «Х»

Декларація з ПДВ
та додатки *

«Нульові» коригування відображаються в рядку 16.1 декларації з відповідним знаком (+, -), причому в цьому випадку заповнюється лише колонка А декларації.
Коригування за операціями, звільненими від обкладення ПДВ, відображаються в рядку 16.1.1 декларації з відповідним знаком (+, -), причому в цьому випадку заповнюється тільки колонка А декларації

* У додатку Д5 експортні операції та інші операції, оподатковувані за нульовою ставкою, а також операції, звільнені від обкладення ПДВ, не відображаються.