24.05.2012

Спецводозбір. Cпецводозбір та єдиний податок

Відповідь на запитання

Cпецводозбір та єдиний податок

 

Чи повинні платники єдиного податку звітувати зі збору за спеціальне водокористування та сплачувати його у 2012 році? Чи існував у них такий обов'язок торік?

(м. Харків)

 

Уже з назви статті «Спецводозбір-2012: оголошується заплив і для єдиноподатників!», опублікованої в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, можна зрозуміти, що в поточному році на платників єдиного податку покладено обов'язок з декларування та сплати спецводозбору.

Пояснюється це тим, що після набуття чинності з 1 січня 2012 року сучасними правилами застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності єдиноподатникам слід керуватися новим переліком податків і зборів, від сплати яких їх звільнено, наведеним у п. 297.1 ПКУ. Зважаючи на те, що збір за спеціальне водокористування в зазначеному переліку не згадується, тепер їм доводиться звітувати зі спецводозбору та сплачувати його на загальних підставах. Про це ми попереджали ще в минулому році (див. статтю «Єдиний податок: нові правила роботи» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 95). У листі ДПСУ від 28.02.2012 р. № 5847/7/15-2117 («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 22) та відповідній консультації з ЄБПЗ за кодом 270.01 також акцентується увага на цьому важливому моменті.

Що стосується обов'язку звітувати зі збору за спецводокористування та сплачувати його у минулому, то слід зазначити, що такого обов'язку у платників єдиного податку до 01.01.2011 р. не було, оскільки колишнє єдиноподаткове законодавство звільняло їх від сплати збору за спеціальне використання природних ресурсів, а збір за спеціальне використання водних ресурсів вважався його складовою частиною. До того ж, з набуттям чинності ПКУ в п.п. 1 п. 1 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» цього Кодексу з'явилася чітка вказівка про те, що платники ЄП не є платниками збору за спеціальне використання води, тому вказане звільнення діяло й у 2011 році.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик