24.05.2012

Спецводозбір. Сплата спецводозбору при оренді приміщення у фізособи

Відповідь на запитання

Сплата спецводозбору при оренді приміщення у фізособи

 

Хто повинен сплачувати збір за спеціальне використання води, якщо юридична особа орендує приміщення у фізичної особи, не зареєстрованої суб'єктом підприємницької діяльності?

(м. Харків)

 

У статті, присвяченій нюансам справляння спецводозбору в поточному році, яку опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 29, с. 28, прямої відповіді на поставлене запитання немає, проте її можна легко отримати з таких міркувань.

Як передбачено ст. 323 ПКУ , платниками збору за спеціальне використання води у визначених цим Кодексом випадках можуть бути виключно юридичні особи (крім бюджетних установ), їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці. Отже, звичайна фізособа, яка виступає за договором оренди в межах своєї цивільної правоздатності, а не як суб'єкт підприємницької діяльності, платником цього збору не є .

Традиційно при укладенні договору оренди відносини з оплати комунальних послуг, у тому числі послуг з водопостачання орендованого приміщення, можуть оформлятися двома способами: орендар зобов'язується або відшкодовувати орендодавцю їх вартість (окремим платежем чи у складі орендної плати), або оплачувати такі послуги самостійно на підставі прямих договорів з підприємствами — постачальниками (подробиці див. у статті «Офіс в оренді: особливості податкового обліку» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 20).

При цьому слід мати на увазі, що головним фактором, що визначає, хто виступає платником збору за спеціальне використання води при оренді об'єкта нерухомості, є наявність в однієї зі сторін укладеного договору на постачання води з водопостачальником (це випливає з п. 326.2 ПКУ).

Зважаючи на викладене, доходимо висновку, що:

якщо договір на постачання води укладено безпосередньо орендарем, то сплачувати спецводозбір повинен такий орендар (за умовами запитання — юридична особа). Якщо з тієї чи іншої причини він не входить до кола платників цього збору (наприклад, має статус платника ФСП), то зазначений збір сплаті взагалі не підлягає;

якщо договір на постачання води з водопостачальною організацією укладено орендодавцем, який за умовами запитання є фізичною особою, не зареєстрованою суб'єктом підприємницької діяльності, а отже, не може виступати платником цього збору згідно із законодавством, то сплачувати спецводозбір не повинні ні орендодавець, ні орендар. Із цим висновком, до речі, погоджуються і податківці (див. відповідну консультацію, розміщену в ЄБПЗ за кодом 270.01).

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик