01.11.2012

Створення автогосподарства

Відповідь на запитання

Створення автогосподарства

 

Підприємство експлуатує 18 автомобілів. Чи обов’язково в цьому разі створювати окреме автогосподарство? Чи існують на сьогодні такі вимоги в законодавстві?

(м. Запоріжжя)

 

Відразу зауважимо, що сьогодні подібних вимог у законодавстві не існує. Тому рішення про створення автогосподарства суб’єкт господарювання приймає самостійно.

А запитання, вочевидь, виникло у зв’язку з тим, що подібні вимоги існували в минулому. Так, згідно зі старою редакцією п. 23 Порядку № 1388, що діяла в минулому (до 29.12.2009 р.), підприємство, що мало більше 15 одиниць транспортних засобів, які дислокувалися в межах одного населеного пункту, повинно було створювати автогосподарство. Для його відкриття, як зазначалося в цьому пункті, слід було:

— відвести огороджену територію з місцями для стоянки, зберігання, технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів;

— призначити керівника автогосподарства;

— ввести посади: фахівця з безпеки дорожнього руху, а також відповідальних за зберігання, технічне обслуговування та експлуатацію транспортних засобів.

Отже, створення автогосподарства при автопарку понад 15 транспортних одиниць було на той час однією з умов реєстрації автотранспорту за підприємством у ДАІ.

Наразі чинна редакція Порядку № 1388 більше таких вимог не містить і жодних умов щодо обов’язкового створення підприємством автогосподарства не висуває. Тому питання про створення автогосподарства з обслуговуючим персоналом вирішується на розсуд підприємства.

 

 Людмила Солошенко, економіст-аналітик