01.11.2012

Ремонт автомобіля єдиноподатником

Відповідь на запитання

Ремонт автомобіля єдиноподатником

 

Підприємство — платник податку на прибуток отримало послуги з ремонту автомобіля від підприємця — платника єдиного податку другої групи. Чи має право підприємство відобразити витрати на оплату послуг єдиноподатника у складі витрат чи амортизувати ці витрати?

(м. Червоний Лиман)

 

Згідно з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ друга група платників єдиного податку — це фізичні особи — підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства. Отже, із цієї норми випливає, що платники єдиного податку другої групи не мають права надавати платникам податку на прибуток будь-які послуги (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 68, с. 43), у тому числі з ремонту автомобілів. Причому надання послуг платнику податку на прибуток загрожує єдиноподатнику другої групи не лише оподаткуванням доходу, отриманого від таких послуг, за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ), а й анулюванням свідоцтва платника єдиного податку (п.п. 4 п. 299.15 ПКУ) (ЄБПЗ, розд. 230.12).

Водночас ПКУ не встановлено жодних обмежень щодо відображення «податкових» витрат, понесених платниками податку на прибуток у зв’язку з оплатою послуг, які було надано єдиноподатниками на порушення правил перебування на спрощеній системі*. Підтверджує це також Узагальнююча податкова консультація з питання формування витрат за операціями з фізичними особами — підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування, затверджена наказом ДПСУ від 15.02.2012 р. № 121 // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 17, с. 7). Отже, є підстави вважати, що зазначений вище підхід податківці застосовуватимуть у тому числі і до ситуації, описаної у запитанні. У цьому випадку витрати, понесені у зв’язку з ремонтом, має бути відображено відповідно до правил пп. 146.11, 146.12 ПКУ.

 

 Максим Нестеренко, економіст-аналітик

 

* Докладно про це див. статтю «Наслідки порушення критеріїв перебування на єдиному податку» («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 4, с. 53).