15.11.2012

ПДВ. Складання податкової накладної при погашенні боржником одного з декількох договірних зобов’язань

Відповідь на запитання

Складання податкової накладної при погашенні боржником одного з декількох договірних зобов’язань

 

Наше підприємство — платник ПДВ відвантажило товар (костюми) та склало податкову накладну. Цей же покупець уклав із нами ще один договір на придбання іншого товару (брюк) та відразу ж перерахував передоплату. За датою такої передоплати було складено ще одну податкову накладну. Чи правильно ми вчинили?

(м. Полтава)

 

У ситуації, що розглядається, у покупця виникло два самостійні договірні зобов’язання (з оплати костюмів та з оплати брюк), які він повинен виконати належним чином згідно з умовами відповідних договорів. При їх виконанні, зокрема, при перерахуванні оплати (безготівкова оплата є найбільш поширеним варіантом, а тому обмежимося лише нею), покупцю в тому числі необхідно вказати договір чи інший документ, на підставі якого здійснюється така оплата, а також будь-яку іншу інформацію, що дозволяє точно визначити призначення платежу (п. 3.8 Інструкції № 22). Ці відомості мають дозволити продавцю визначити відповідний договір та зобов’язання, на погашення якого направлено платіж. Причому самостійно перенаправити його на погашення зобов’язань за іншим договором (або іншим зобов’язанням у межах цього ж договору) продавець не має права.

Таким чином, повертаючись до поставленого запитання: якщо покупець указав, що перераховує оплату за договором купівлі-продажу брюк, то для постачальника її отримання буде першою подією в межах цього договору, а отже, йому необхідно скласти ще одну податкову накладну.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

 

* Вважаємо, що цей висновок справедливий і при заповненні графи 1 Розрахунку коригування (дата коригування).