26.11.2012

Новини законодавства. ПФУ приводить свої нормативно-правові акти у відповідність до норм чинного законодавства

Новини

ПФУ приводить свої нормативно-правові акти у відповідність до норм чинного законодавства

 

На офіційному веб-сайті Пенсійного фонду України (www.pfu.gov.ua) у розділі «Проекти нормативно-правових документів» розміщено проект постанови правління Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) «Про внесення змін до деяких постанов правління Пенсійного фонду України» (далі — проект).

Основною метою проекту є:

— приведення у відповідність нормативно-правових актів ПФУ до положень законів України «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 18.09.2012 р. № 5292-VI; «Про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості» від 06.09.2012 р. № 5209-VI; «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» від 07.06.2012 р. № 4911-VI;

— удосконалення порядку направлення вимог про сплату недоїмки платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) та порядку ведення обліку ЄСВ в органах ПФУ.

Відповідно до проекту зміни, зокрема, вносяться до:

Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5);

Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Проектом установлено, що на період до 1 січня 2023 року платники, які є підприємствами суднобудівної промисловості, звільняються від сплати ЄСВ на суму оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Розмір ЄСВ для зазначених платників встановлюється у розмірі 33,2 % суми нарахованої заробітної плати та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, як це передбачено Законом України від 06.09.2012 р. № 5209-VI.

Також проектом передбачено зміни до порядку стягнення заборгованості зі сплати ЄСВ та фінансових санкцій.

Крім цього, внесено зміни у частині сплати ЄСВ для фізичних осіб — підприємців та самозайнятих осіб відповідно до Закону України від 18.09.2012 р. № 5292-VI. При цьому зауважимо, що положення Інструкції № 21-5 щодо сплати авансових внесків з ЄСВ для підприємців залишилися без змін. Тобто не змінено положення, згідно з якими фізичні особи — підприємці — єдиноподатники та члени їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують ЄСВ щомісяця авансовими внесками до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який сплачується внесок.

Фізичні особи — підприємці, що знаходяться на загальній системі оподаткування, та члени їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачують ЄСВ авансовими платежами протягом року до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада.

Звернемо увагу, що Інструкцію № 21-5 доповнено нормою, згідно з якою у разі якщо останній день строків сплати ЄСВ припадає на вихідний або святковий день, останнім днем таких строків сплати ЄСВ вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.