18.10.2012

Порядок формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання

Постанова від 25.03.2009 р. № 333

Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333

Порядок формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання

 

1. Цей Порядок визначає механізм формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання, для реалізації суб’єктом господарювання на внутрішньому ринку (далі — товар) з урахуванням граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок.

2. Гранична постачальницько-збутова надбавка є максимально допустимим її розміром, який може враховуватися суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю, при визначенні ціни товару.

Гранична постачальницько-збутова надбавка не повинна перевищувати її встановленого розміру незалежно від кількості здійснених суб’єктами господарювання операцій з реалізації товару.

Суб’єкт господарювання, що здійснює оптову торгівлю, зазначає розмір оптово-відпускної ціни у первинних документах для проведення ним операцій з реалізації товару.

3. Гранична торговельна (роздрібна) надбавка є максимально допустимим її розміром, який може враховуватися суб’єктом господарювання при реалізації товару через аптечну мережу.

4. Оптово-відпускна ціна є ціною одиниці імпортованого товару або ціною одиниці товару, що встановлюється в договорі, укладеному між вітчизняним товаровиробником та суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю товаром.

5. Формування цін на товар здійснюється суб’єктом господарювання за такими алгоритмами:

1) ціна одиниці імпортованого товару визначається суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю, за формулою

Ціт = Мв (Кдр / Кмв),

де Ціт — ціна одиниці імпортованого товару;

Мв — ціна одиниці товару, зазначена в декларації митної вартості;

Кдр — середній курс гривні, встановлений на міжбанківському валютному ринку України на дату реалізації товару, до іноземної валюти, за якою здійснюється закупівля товару;

Кмв — офіційний курс гривні до іноземної валюти, встановлений Національним банком на дату митного оформлення товару, за якою здійснюється його закупівля;

2) закупівельна ціна одиниці товару визначається суб’єктом господарювання, що здійснює оптову торгівлю товаром, для його подальшої реалізації через аптечну мережу, за формулою

Цз = Цов + Нпз,

де Цз — закупівельна ціна;

Цов — оптово-відпускна ціна;

Нпз — постачальницько-збутова надбавка в межах граничного розміру;

3) роздрібна ціна одиниці товару визначається суб’єктом господарювання, що здійснює реалізацію товару через аптечну мережу, за формулою

Цр = Цз + Нтр,

де Цр — роздрібна ціна;

Цз — закупівельна ціна або оптово-відпускна ціна, встановлена вітчизняним товаровиробником;

Нтр — торговельна (роздрібна) надбавка в межах граничного розміру.