17.09.2012
Постанова від 5 вересня 2012 р. № 818
Відповідно до підпункту «г» підпункту 197.1.7 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, що додається.
Прем’єр-міністр України М. Азаров
* Опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр», № 163 від 11.09.2012 р. — Прим. ред.
Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2012 р. № 818
Порядок надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість
1. Організація надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я забезпечується керівниками таких закладів.
2. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я надаються безпосередньо такими закладами, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір.
3. До послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, відносяться:
послуги з харчування громадян, що надаються у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування, а також у складі платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, зазначених у розділі I переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 р. № 1138;
послуги з харчування громадян, що надаються у складі послуг з охорони здоров’я у приватних закладах охорони здоров’я.
4. Від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я у межах затверджених норм харчування в грамах, а громадян, для яких не встановлено таких норм, — у межах визначеної грошової норми витрат на харчування.
У разі одночасного надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров’я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, і послуг, операції з надання яких не звільняються від такого оподаткування, облік відповідних операцій ведеться окремо.
5. Розмір денної грошової норми витрат на харчування визначається з урахуванням потреби у раціональному харчуванні та санітарно-гігієнічних вимог, але не може перевищувати більш як у 1,4 раза суми, що визначається шляхом ділення розміру установленого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць на кількість днів у відповідному місяці.
6. Послуги з харчування громадян у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форми власності за рахунок бюджетних асигнувань надаються в межах коштів, передбачених кошторисами на утримання таких закладів.
7. Організація надання послуг з харчування здійснюється виходячи з харчової та енергетичної цінності продуктів і забезпечується шляхом регулювання об’єму готових страв або раціону, підбором необхідного способу кулінарної обробки відповідно до наявних медичних показань.
Примірне двотижневе меню складається з урахуванням особливостей харчування населення відповідного регіону та норм харчування в грамах. Щоденне меню складається виходячи з наявності продуктів згідно з примірним меню.
Установлюються такі режими харчування у закладах охорони здоров’я:
п’ятиразовий (сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для дітей у віці від одного до трьох років;
чотириразовий (сніданок, обід, полуденок, вечеря) — для дітей у віці від трьох до вісімнадцяти років, вагітних жінок, породіль, матерів, які годують груддю, онкологічних хворих, ветеранів війни та хворих, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу;
триразовий (сніданок, обід, вечеря) — для інших категорій хворих.
коментар редакції
Послуги харчування в закладах охорони здоров’я:
Кабмін затвердив порядок їх надання
та звільнення від ПДВ
Порядок, що коментується, затверджено Кабміном для виконання норми абз. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ. Як відомо, вона передбачає звільнення від ПДВ операції з постачання послуг харчування:
1) для дітей у дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах;
2) для громадян у закладах охорони здоров’я .
Одночасно з цим ще з 06.08.2011 р. до зазначеного правила було внесено доповнення, згідно з яким Порядок надання наведених послуг мав затверджуватися Кабміном (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 65, с. 22). При цьому щодо першої категорії послуг такий Порядок існує вже давно: його затверджено постановою Кабміну від 02.02.2011 р. № 116.
У свою чергу в частині другої категорії послуг відповідний Порядок з’явився тільки зараз (набув чинності з 11.09.2012 р.). До складу цього документа включається як безпосередній порядок надання відповідних послуг, так і порядок їх звільнення від ПДВ. При цьому нас цікавить тільки останній.
Так, відповідно до п. 4 Порядку під звільнення від ПДВ потрапляють операції з надання послуг харчування громадянам у закладах охорони здоров’я (у бюджетних та комунальних закладах охорони здоров’я у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетних коштів; у складі платних послуг, перерахованих у розділі I переліку платних послуг, затвердженого постановою Кабміну від 17.09.96 р. № 1138; у складі послуг охорони здоров’я, що надаються в приватних закладах охорони здоров’я), але в таких межах:
1) у межах норм харчування — для громадян, для яких такі норми встановлено. При цьому, на жаль, чиновники не послалися на нормативні документи, що містять подібні норми;
2) у межах грошової норми — для громадян, для яких натуральні норми не встановлено. Відповідно до п. 5 Порядку денна грошова норма не має перевищувати 1,4 розміру суми, яка є часткою від ділення розміру прожиткового мінімуму на одну особу з розрахунку на місяць на кількість днів у відповідному місяці (причому без прив’язування до прожиткового мінімуму на 1 січня календарного року). У зв’язку з цим у вересні максимальна денна норма, у межах якої діятиме звільнення від ПДВ, складає 48 грн. 72 коп. У свою чергу в жовтні вона складе 47 грн. 87 коп., у листопаді — 49 грн. 47 коп., у грудні — 49 грн. 45 коп. Водночас, як легко відзначити, вище йшлося про денну норму, тоді як пропорції її розподілу протягом дня (наприклад, на сніданок, обід та вечерю) у документі не встановлено.
При цьому зауважте: при одночасному наданні звільнених від ПДВ та оподатковуваних послуг харчування, їх облік необхідно вести окремо.
Підбиваючи підсумок розгляду цього документа доцільно розібратися з запитанням про те, як слід було діяти до набуття ним чинності. На наш погляд, відсутність установленого порядку в контексті абз. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ слід тлумачити більш фіскально, ніж ліберально. Водночас, на якому з двох варіантів зупиняться податківці, ще невідомо. Єдина консультація ДПСУ з цього питання в Єдиній базі податкових знань (розділ 130.16.07) має фіскальний відтінок: у ній контролери, не надавши однозначної відповіді, зазначили, що порядок застосування ПДВ-пільги згідно з абз. «г» п.п. 197.1.7 ПКУ, має бути затверджено Кабміном. Однак, зауважимо, і ліберальний варіант має аргументи: зокрема, чинний Довідник податкових пільг (станом на 01.07.2012 р.) містить вказівку, що зазначена пільга повинна застосовуватись починаючи з 01.01.2011 р. Крім того, слід окремо зазначити, що у названій вище консультації ДПСУ міститься ще один доволі важливий висновок: зокрема, податківці додатково відзначили, що до 06.08.2011 р. (тобто до внесення змін до вказаної норми Законом № 3609) такі операції підлягали безумовному звільненню від ПДВ.
Віталій Смердов