08.04.2013

Новини законодавства. ДПСУ вважає, що при ремонті авто за рахунок страхових виплат страхувальник має право на податковий кредит лише у частині франшизи

Новини

ДПСУ вважає, що при ремонті авто за рахунок страхових виплат страхувальник має право на податковий кредит лише у частині франшизи

 

Головне податкове відомство на своєму офіційному сайті зазначило: якщо автомобіль, що використовується в оподатковуваній діяльності, відремонтований за рахунок страхових виплат, то сума ПДВ до складу податкового кредиту власника автомобіля-страхувальника не відноситься.

При цьому, на думку податківців, якщо ремонт автомобіля здійснено частково за рахунок коштів страхувальника у вигляді франшизи, то податковий кредит може бути відображено у сумі ПДВ, пропорційній частці цієї франшизи.

Зауважимо, що аналогічні фіскальні роз’яснення податківців містяться в ЄБПЗ та в листі ДПСУ від 12.01.2012 р. № 809/7/15-3417-26. У коментарі до зазначеного листа ми вже висловлювалися проти обмеження права страхувальника на податковий кредит за ремонтом автомобіля за рахунок страхових виплат (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 51, с. 18).

Нагадаємо: справа в тому, що страхове відшкодування є грошовою сумою, яка виплачується страховиком при настанні страхового випадку (у межах договорів майнового страхування). При цьому страхувальник стає її власником і може розпоряджатися цією сумою на власний розсуд, у тому числі спрямувати її на ремонт автомобіля, що потрапив у ДТП. Таким чином, при перерахуванні оплати СТО на ремонт авто за рахунок страхового відшкодування платник користується власними коштами, і він має повне право на податковий кредит (при дотриманні умов для його формування).

Крім того, аналогічний підхід має застосовуватися і в тому випадку, якщо оплата ремонту за заявою страхувальника надходить безпосередньо з рахунка страховика.

Докладніше про облік страхового відшкодування та ремонт за його рахунок основних засобів див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 16, с. 22.