11.04.2013

Загальні питання із заповнення. Працівнику у звітному кварталі не нараховувався дохід

Відповідь на запитання

Працівнику у звітному кварталі не нараховувався дохід

 

Працівник підприємства пішов у відпустку з наступним звільненням з 28 грудня 2012 року на 17 календарних днів. Суму відпускних було нараховано, виплачено йому у грудні 2012 року та відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 4 квартал 2012 року. Чи потрібно такого працівника вказувати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року та проставляти дату його звільнення у графі 7 «Дата звільнення з роботи», якщо у звітному кварталі йому не нараховувався дохід?

(м. Донецьк)

 

Із положень п.п. «б» п. 176.2 ПКУ випливає, що Податковий розрахунок за формою № 1ДФ за звітний квартал формується та подається податковими агентами тільки в разі нарахування (виплати) доходів на користь фізичних осіб у такому кварталі.

Крім того, у п. 3.7 Порядку № 1020 зазначено, що графа 7 «Дата звільнення з роботи» Податкового розрахунку за формою № 1ДФ заповнюється лише на тих фізичних осіб, які:

— були звільнені у звітному періоді за місцем роботи, на якому вони отримували дохід у вигляді заробітної плати,

або

звільнені до початку звітного періоду, але отримували зарплату у звітному періоді.

Отже, головна умова для відображення даних про фізособу в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ — це наявність нарахованого або виплаченого у звітному кварталі доходу.

Оскільки дохід у вигляді зарплати фізособі в 1 кварталі 2013 року не нараховувався, то незважаючи на те що її було звільнено в першому місяці такого кварталу, інформацію про фізособу у графах Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 1 квартал 2013 року, зокрема про дату звільнення, відображати не потрібно. Аналогічні висновки зроблено податківцями в роз’ясненні, наведеному в ЄБПЗ у підкатегорії 160.26.

Зі свого боку зауважимо, що ситуації, коли особа звільняється в місяці, в якому їй не нараховується дохід, підприємство могло б уникнути, якби при нарахуванні відпускних воно застосовувало інший підхід, а саме: відпускні нараховувалися частинами окремо за кожним місяцем, на який припадає відпустка. Проте такий варіант не прийнятний для бюджетників, у яких фізособі може бути виплачено дохід тільки в разі його нарахування.

 

Лілія Калашникова, економіст-аналітик